Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Dlouho očekávaný Gatsby míří do kin

Museli jsme si na něj počkat. Jeho premiéra byla kvůli olbřímí produkci několikrát odložena. Konečně je však tady! Naplní Velký Gatsby všechna horoucí očekávání?

Redakce Marianne | 16. 05. 2013

Tak na tohle jsem se fakt těšila. Scénář podle románu Francise Scotta Fitzgeralda, výtvarně nadaný režisér Baz Luhrmann a oblíbení herci Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan a Tobey Maguire. Když k tomu všemu připočtu kostýmy od držitelky Oscara Catherine Martin, Miucii Prady a Tiffany & Co., dá se skutečně mluvit o filmové události roku… Tolik teorie, jak to vypadalo v praxi?

Na tom filmu je cosi znepokojivého, řekla jsem si po prvních minutách. Byla to kamera. Těkala z místa na místo a ne a ne najít pevný bod. Přitom by toho jinak bylo tolik, na čem by si oko přálo spočinout. Interiéry (mimochodem také zdobené Tiffanyho lampami a dalšími doplňky od této značky…), blyštivé šaty, taneční kroky charlestonu, pulzující New York… to vše se kolem vás mihne jen tak mimochodem jako na kolotoči. Není to trochu škoda?

great-gatsby

To, co bylo na škodu, byla i přepjatá stylizovanost. Historické filmy ji žádají, ale co je moc, to je příliš. Zejména v pijáckých scénách budete mít dojem, že je vše jen na oko. Rozverně se bavící společnosti jsem ani na chvíli neuvěřila, že by se doopravdy jednalo o mejdan roku, což Gatsbyho večírky v pojednání Fitzgeraldovy předlohy rozhodně byly.

Ačkoli jsem až v tomto filmu zaznamenala, že z Lea už je vyzrálý muž, a ne potrhlý kluk, jeho herecký výkon byl standardně dobrý, ale vlastně mě nijak zvlášť neoslnil. Podobné to bylo i u jeho blonďatého protějšku v sukních. Carey Mulligan byla tak éterická a pasivní (chápu románovou předlohu, ale…), až mi skoro uniklo, že ona má být klíčem k celému příběhu.

the-great-gatsby-zebra

Kdo mě ale velmi mile překvapil, byl Mr. Spider-Man. Tobey Maguire bezesporu ve filmu zářil a nechal všechny daleko za sebou. Velmi uvěřitelný byl i Joel Edgerton v roli Daisyina záletného manžela. Hajzlík a pijan mu šel o sto procent lépe než učitel fyziky, zápasník a světec v jednom (Warrior, 2010).

Vyhraněnou neměl režisér ani škatulku, do níž by svůj film zařadil. Chvílemi sázel na vtipnou notu, pak zase na drama, zazněly i romantické tóny a chvílemi šlo jen o sled vizuálně zajímavých obrazů bez hlubšího obsahu. V počinech Baze Luhrmanna tak u mě na prvním místě stále zůstává Moulin Rouge.

Okouzlení z tohoto snímku se u mě prostě a jednoduše nekoná. Neznamená to ovšem, že nestojí za zhlédnutí. Myslím, že každý si z něj něco odnese. Mě například zaujalo hudební pojetí snímku. Luhrmann hudbu svěřil do rukou rappera Jay-Z. Tohoto chlapíka a ani styl, který reprezentuje, nijak zvlášť nemusím, ale jeho promísení moderních žánrů s dobovými mě doopravdy nadchlo! Zaznělo i pár notoricky známých songů (například Love is Blindness od U2 nebo Back to Black od Amy Winehouse). Okouzlujícím hlasem vás filmem provede například Beyoncé či Lana Del Rey.

Trailer k filmu si prohlédněte zde: 

Velký Gatsby (The Great Gatsby)

Premiéra: 16. 5. 2013

Scénář a režie: Baz Luhrmann

Hrají: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Isla Fisher a další

Kamera: Simon Duggan

Hudba: Craig Armstrong, Jay-Z

Kostýmy: Catherine Martin

Délka: 142 min.

Hodnocení redakce: 5 bodů z 10

Dlouho očekávaný Gatsby míří do kin