Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Do divadla ve formě: 10 báječných tipů

Jdete večer do divadla? A jste si jisti, že víte, jak se tam máte chovat? Máme pro vás pár triků, se kterými v divadle nebudete působit jako pověstný slon v porcelánu.

Redakce Marianne | 13. 12. 2012

Džíny nechte doma

Než vyrazíte, zkuste o svém oblečení trochu popřemýšlet. Existují samozřejmě rozdíly mezi malými divadelními kluby a Národním divadlem, ale v zásadě jde o totéž: nepůsobit civilně. Vyrážíte-li rovnou z práce, zvolte kompromis – stačí sako s neutrálním topem nebo tričkem a kalhoty či sukně. Přes den v práci můžete sako odložit a vrátit se k němu až večer.

Víte, na co jdete?

Základem úspěchu je správná informovanost. Nestačíte-li si nastudovat obsazení hry od A do Z, nezoufejte a v pokladně požádejte o program. Vyhnete se tak dalšímu z faux pas, kdy se po návratu pochlubíte, že jste byli v divadle, a nebudete vědět na čem a kdo v tom hrál…

Choďte včas

Neignorujte přesný začátek představení. Opozdilci obvykle zvedají celou řadu již vzorně usazených diváků, a proto nejsou příliš populární. Výjimkou je opět sezení v lóži, kde se nejedná o zásadně velký prohřešek proti etiketě, když přijdete pozdě. Pokud se tak ale stane, měl by jít muž první a žena za ním.

Odložte si

Máte v úmyslu do hlediště vstoupit s batohem a zimní bundou? Rozmyslete si to! Svršky sem opravdu nepatří. Výjimkou jsou místa v lóži. Proto si dopředu zjistěte, kde jsou vaše místa. Pánové by měli pamatovat i na to, že v šatně pomáhají ženám z kabátu.

Dámy mají přednost

Pánové by měli dámy pustit na místo, odkud budou mít lepší výhled. Muž by se měl také postarat o to, aby žena nezůstala o pauze v hledišti sedět sama.

Dejte mobilu dobrou noc

Vypnout vyzvánění se vyplatí – určitě nechcete, aby vám během toho, co Romeo s Julií umírají, zazvonil. Doporučujeme raději celý mobil vypnout, protože přehrabovat se v jeho menu uprostřed představení není zrovna nejvhodnější.

Nemávejte jako na Prvního máje

Vidíte známé a chcete je pozdravit? Místo mexické vlny je pozdravte zdvořilým pokynutím hlavy. O přestávce si pak spolu v divadelním baru můžete dát sklenku vína.

Promluvte si po představení

Chcete s partnerem něco probrat nebo se vyjádřit ke kvalitě obsazení? Nechte to na přestávku, nebo až na úplný konec. Šepot a dvě hlavy nahnuté k sobě nejsou ohleduplné ani k protagonistům, ani k sousedům v řadách za vámi.

Pozor na kukátko!

Patříte mezi fajnšmekry, kteří chtějí mít návštěvu divadla se vším všudy? Tak ve vaší povinné výbavě asi nechybí kukátko. Pozor ale na to, kam ho namíříte. Dívat se s ním na jeviště je žádoucí, ale sledovat jím ostatní diváky už nikoli.

Občerstvení v kabelce

Šustivé sáčky s dobrotami do divadla rozhodně nepatří. Pitný režim se rovněž vyplatí dodržovat mimo hlediště. Jednotlivé kusy jsou vždy rozděleny přestávkou, takže se nemusíte bát, že umřete hlady nebo žízní.

Na návštěvu divadla jste už připraveni. Chcete vyhrát předplatné do Národního divadla? Tak se zapojte do dnešní vánoční soutěže!