Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Dokonalý úsměv – existuje vůbec?

Toužíte po úsměvu, který vám budou všichni závidět? Pak byste se měli starat především o své zuby. Jednou z prvních věcí, kterých si lidé na úsměvu všimnou, jsou právě zuby a jejich barva.

Redakce Marianne | 20. 11. 2013


To aspoň tvrdí britský stomatolog Nicholas Davis, který nedávno prováděl výzkum na téma ‚dokonalý‘ úsměv. Barva zubů by neměla být moc bílá, jinak budou zuby dominantnější než oči, a opticky tak zmenší zbytek obličeje.

Made in America

Jaká je vaše představa o dokonalém úsměvu? Zuby jako perličky, ani velké ani malé, rovné a jeden jako druhý? A co dásně? Hrají nějakou roli? Pravdou je, že jiný kraj, jiný názor na dokonalý úsměv. Své o tom vědí zejména v Hollywoodu, kde si téměř všechny celebrity nechávají zuby vybělit, a to někdy až tak, že to vypadá hodně nepřirozeně. Stačí sáhnout prstem po mapě dál, a představa krásného úsměvu je odlišná.

Vanessa_Paradis-003-1024x768

Francouzská herečka a zpěvačka Vanessa Paradis, bývalá partnerka Johnnyho Deppa, vypadá s mezerou mezi předními zuby sexy. Co by za ni daly africké ženy...

Francouzský ‚lehký‘ předkus

Třeba ve Francii je znakem dokonalého úsměvu lehký předkus do podoby decentního bobříka. A to není vtip! Zuby si tam mnohé ženy nechávají cíleně rovnat právě tímto způsobem. V Africe zase některé kmeny považují za znak ideálního úsměvu i krásy výraznou mezeru mezi předními zuby. I tam některé ženy požadují po svých zubařích vytvoření takové mezery – i přesto, že se jejich vlastní zuby budou muset pořádně zabrousit. Jinde považují za ideál krásy tvar zubu do špiček.

Odborníci mají jiný ideál krásy

Na dokonalý úsměv se dívají jinak i samotní odborníci. „Pro nás zubaře je zásadní, zda jsou chrup i dásně zdravé a zda je barva i velikost zubů přirozená. Často se ve své ordinaci setkávám s lidmi, kteří chtějí vybělit zuby na velmi nepřirozeně bílou barvu, a ač je přesvědčuji, jak chci, nedají si říct,“ říká MUDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík. Je to jednoduše jako se vším – nic se nemá přehánět. A existuje tedy dokonalý úsměv? Co myslíte?

Ve vánoční soutěži http://vanoce.marianne.cz/ dnes můžete vyhrát holicí strojek Philips. Díky němu budete mít opravdu dokonalý úsměv!