Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Dřevo na zimu

Topíte dřevem? Jestli aspoň uvažujete o návratu k této tradici, můžeme vám ji jen doporučit. Toto palivo má opravdu unikátní výhody.

Redakce Marianne | 18. 12. 2012

Dřevo je pro výrobu tepla využíváno již po celá tisíciletí. Na rozdíl od ropy či zemního plynu jsou ho totiž na světě obrovské zásoby, které neustále dorůstají. Jeho nespornou výhodou je i to, že je poměrně levné, můžeme ho těžit přímo na našem území, můžeme čerpat z vlastních zdrojů a často si při přípravě zásob na celou zimu vystačíme i jen s pomocí vlastní rodiny.

S rostoucími cenami ostatních zdrojů se tedy spousta z nás pokorně vrací k topení dřevem. Znovu nacházíme romantiku i praktickou stránku věci při vaření a topení v kamnech nebo krbech, do kterých patří velká nařezaná a naštípaná polena. Právě teď nastává jejich čas!

Od pozdního léta začíná těžební sezona a vysoké kmeny padají k zemi, aby se z nich stavěly domy či vyráběl nábytek, parkety nebo dřevěný obalový materiál. Zbytek se pak nabízí jako palivové dřevo zprostředkovatelům i jednotlivcům. V Německu a Rakousku tvoří palivové dřevo významnou součást trhu výroby tepla – cena dřeva je poměrně stabilní a domácnosti se díky dřevu mohou stát nezávislé na rostoucích cenách elektřiny a plynu od velkých dodavatelů.

Námaha při vlastnoruční přípravě dřeva na zimu se vám bohatě vyplatí: Dřevo vás zahřeje hned třikrát: při kácení, štípání, a nakonec ještě v kamnech.

V České republice je k vytápění běžně využíváno i uhlí, které zvlášť na venkově výrazně zhoršuje stav ovzduší. Cena i ochrana životního prostředí jsou tedy argumenty pro návrat topení dřevem, které je u nás stále populárnější. Na různých místech České republiky je možná samovýroba palivového dřeva.

Většina plochy lesa u nás je ve vlastnictví státu. Po dohodě s lesní správou či obecním úřadem si můžete sami pokácet označené stromy a zásoby na zimu získat za dobrou cenu. Pokud se rozhodnete připravit si dřevo sami, musíte počítat s tím, že polena by nejprve měla dva až tři roky schnout. Díky nízké vlhkosti budou spálena efektivně a nezanesou komín. Potřebujete tedy také prostor, kam je pod plachtou uskladnit.

Jak vidíte, vyrobit si vlastní palivové dřevo vyžaduje trpělivost a uvážlivé plánování. Když to ale zvládly generace před námi, proč ne my?

Více ve fotogalerii článku.

Dřevo na zimu