Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Emoce na trampolíně: Cirk La Putyka ve hvězdné formě

Premiéry Cirku La Putyka jsou událost a pro novinku FAMILY to platí snad ještě o něco víc. Principál Rosťa Novák ml. totiž tentokrát pozval všechny, kdo za posledních pět let prošli Cirkem La Putyka, a výsledkem je největší projekt v historii souboru. Zážitek je to o to víc delikátní, že se bude opakovat jen v říjnu, během šestnácti představení představení. Doporučujeme!

Snimek obrazovky 2015 10 20 v 23.01.13OSOBNÍ KULTURNÍ TIP:
Na to, když Rosťa Novák chystal první novocirkusové představení La Putyka, si dobře vzpomínám. Nadšeně o tom vyprávěl během rozhovoru, ale svůj entuziasmus i trochu mírnil. Přeci jen, české publikum na pojem nový cirkus tehdy nebylo zvyklé, pod pojmem závěsná akrobacie si nedokázalo nic dost dobře představit. I proto tehdy Rosťa říkal: "Možná odehrajeme jen pár repríz. Ale aspoň jsem to zkusil!" Z La Putyky se stal fenomén, představení, které patří mezi takzvané "must see" a i když už mělo mít dávno derniéru, hraje se dodnes.

Od té chvíle se Cirku La Putyka podařio mnohé, od dalších skvělých premiér, přes mezinárodní spolupráce se zahraničními tvůrci, umělci a akrobaty, až po to, že se soubor po dlouholetém hostování v divadle La Fabrika přestěhoval do vlastního unikátního prostoru Jatka78 v holešovické tržnici. Povedlo se to i díky dvoumilionové injekci od fanoušků, kteří souboru přispěli na croundfoundingovém serveru Hithit.cz.

Rosťovi se daří se vybírat témata, která společností nějakým způsobem rezonují. Ať už šlo o hospodskou kulturu, kterou s nadsázkou zpracoval v La Putyce nebo v loňské projektu Dolls, kde byla leitmotivem proměna současných vztahů a komunikace.

Téma letošního nového představení je rodina. Family. Je to téma, které je pro Rosťu Nováka významné. Je osmou generací loutkáře Matěje Kopeckého, jeho rodiče jsou herci a s divadlem koketují i jeho děti. "Geny prostě neošálím," říká Rosťa, pro kterého má rodina  daleko širší význam. Kromě té vlastní je pro něj stejně zásadní i rodina cirkusová. K tomu, aby jim to na jevišti fungovalo, je zapotřebí naprostá důvěra a v dobrém slova smyslu závislost jeden na druhém. Bez toho by nový cirkus nešel dělat.
Family je největší projekt v historii souboru, ke spolupráci přizval principál a režisér Rosťa Novák všechny umělce, kteří Cirkem La Putyka za uplynulých pět let prošli. Celkově se na jevišti představí dvaadvacet účinkujících ze šesti zemí – akrobatů, herců, performerů a hudebníků, včetně obou rodičů i syna režiséra, který tak představením vzdává hold svému tradičnímu uměleckému rodu. Inscenace nemá podle režiséra lineární příběh, spíše by měla diváky vést k pocitu, zamyšlení, zastavení. „My neříkáme, jestli rodina je v této době špatně nebo dobře, co je na ní dobře, co je na ní špatně. My chceme, aby se člověk zastavil a řekl si, jestli by třeba neměl něco udělat jinak. Že rodina je pevný, ale zároveň křehký organismus, o který je potřeba pečovat," říká Rosťa.

Já z tohoto představení odcházela plná dojetí, s předsevzetím, že hned druhý den zavolám mámě, s udivením, co všechno akrobati dokáží (a v to i v případě, že jim je deset let...), vysmátá, uplakaná a šťastná...

Představení Family se bude hrát jen v říjnu, v prostoru Jatka78. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal a na pokladně Jatek78. www.laputyka.cz

Emoce na trampolíně: Cirk La Putyka ve hvězdné formě