Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Epilace bez bolesti

Odstraňování chloupků jakoukoli metodou, při níž se vytrhávají i s kořínky, jsem celoživotně ignorovala. Pokud to jen trochu jde, snažím se veškeré kosmetické úkony, během kterých hrozí třeba jen nepatrná bolest, raději nepodstupovat.

Odepilaci jsem si nikdy nemyslela nic dobrého. Pamatuji si, jak jedna moje kamarádka dorazila na společné setkání velmi svérázným krokem, vypadalo to, jako by při chůzi držela koleny neviditelnou rozměrnou krabici. Zrovna totiž absolvovala voskovou epilaci intimních partií, chtěla být krásná na nadcházející romantický víkend. Jenže to tak úplně nevyšlo, výsledkem byla podrážděná kůže plná pohmožděnin a odřenin – vosk sice chloupky odstranil, ale s ním i kusy kůže. Zlatá žiletka!
Na druhou stranu holení klasickým způsobem mě už trochu unavuje. Navíc mám světlou pleť a chloupky úplně tmavé, a tak je musím odstraňovat dost často, občas je ráno oholím, a odpoledne už mám kůži jako struhadlo. Proto jsem se rozhodla, že vyzkouším inovativní metodu epilace australským krémovým voskem Lycon. Používá se od roku 1978, je to tedy léty prověřený produkt, přesto se v Česku aplikuje zatím jen krátce, navíc jen v několika kosmetických salonech.

Vosk a pryskyřice
Lycon je epilační vosk, jehož použití je minimálně bolestivé, na rozdíl od klasického vosku či cukrové pasty, navíc s ním chloupky lze odstranit důkladněji, a to již od délky 1 mm. Jde o směs speciální pryskyřice, včelího vosku a aromatických olejů, obsahuje i přísady, jako je aloe vera, azulen, heřmánek, levandule a růže, takže je vhodný i pro citlivou pokožku. Proto také Lycon používají i zhýčkané hvězdy jako Victoria Beckham, Demi Moore, Uma Thurman či Sienna Miller.

Je libo ‚Hollywood‘?
Metodu jsem šla vyzkoušet do salonu Beauty of Rose. Místo není na pohled nijak nápadné, je to prostě normální, čistý salon. Jeho majitelka Natalie Züglerová-Pecháčová ale s voskem Lycon pracuje tak šikovně, že jeho aplikaci učí i jiné kosmetičky. Rozhodla jsem se, že si
nechám odstranit chloupky z podpaží, horního rtu a z intimních partií, ale nakonec to dopadlo jinak. „Chcete Hollywood?“ zeptala se kosmetička a vysvětlila mi, že během tohoto způsobu brazilské epilace jde „všechno pryč“. O. k., přiblížíme se Hollywoodu…
Vosk Lycon se nanáší příjemně teplý, dřevěnou špachtlí speciálním grifem tak, aby se chloupky samy zvedly na olejem promaštěné pokožce. To je klíčové, díky tomu se totiž vosk nepřilepí na kůži. Vosky Lycon jsou nezvykle pružné, ohebné a lehko uchopitelné, takže si poradí i s těmi nejméně poddajnými chloupky. Nejzásadnější je ale i tak um a preciznost kosmetičky, proto doporučuji najít takovou, která má s tímto voskem dlouholeté zkušenosti.
Natalie Züglerová-Pecháčová si počínala pohotově – pokožku připravila, vydezinfikovala, ošetřila olejem (musí ho být tak akorát, aby pleť nebyla suchá, ale ani příliš mastná, pak by na ní vosk plaval), poté aplikovala teplý vosk. Na pokožce ho lehce uhladila a zchladila vlhkými kosmetickými tampony. Nakonec rychlým pohybem vosk strhla, pochopitelně i se všemi chloupky s kořínky. Neříkám, že jde o zcela bezbolestný akt, ale dá se v pohodě vydržet, a to se rozhodně nepočítám mezi osoby s vysokým prahem bolesti. Navíc mám kůži opravdu hodně citlivou, občas mi stačí otřít se ručníkem, a hned zrudnu. Překvapivě se dala epilace vydržet i v tříslech a přilehlém nejcitlivějším okolí (byť přiznávám, asi dvakrát jsem sebou cukla). Až přijdu příště, už budou chloupky slabší.

Měsíc bez starostí
Bezprostředně po epilaci mě nic nebolelo, kůži jsem měla lehounce zarudlou zhruba den a pak už jsem se mohla chlubit pokožkou jemnou jako hedvábí. Metoda je šetrná, proto je ideální i pro ta nejdelikátnější místa, kromě třísel a podpaží také na obočí, knírek, bradavky, u mužů na chloupky v nose či záda.
„Bez problémů se dá použít i pro těhotné ženy, klidně před porodem,“ říká Natalie. Na závěr mě upozornila, abych zhruba den dva po epilaci nepoužívala deodoranty či upnuté prádlo z umělých vláken, abych kůži zbytečně nedráždila. Z hladkých partií se můžete těšit zhruba čtyři až šest týdnů – já osobně si to skutečně užívám!

Praktické informace:
Kde: Salon Beauty of Rose, Belgická 14, Praha 2, tel. 608 33 55 16, www.beautyofrose.cz, další informace o metodě a dalších salonech na www.lycon.cz
Za kolik: třísla od 350 Kč, Hollywood od 940 Kč, podpaží od 300 Kč, horní ret 210 Kč, celé nohy 850 Kč
Plusy: Měsíc bez chloupků, které nezarůstají.
Minusy: Den poté byla pokožka citlivější, ale to se dá vydržet.