Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

FEJETON KLÁRY MANDAUSOVÉ: 8 věcí, které ovlivnily můj milostný život

Láska je na celý život. Možná ne jedna konkrétní, ale jako téma určitě.

Klára Mandausová | 18. 04. 2017

Bude krásný, mladý, vtipný, sexy, ten pravý mistr světa v jízdě na koni. A bude pro mě jedinou skály lámat. A bude se kvůli mně trápit a já se taky budu trápit. A pak to třeba dobře dopadne, nebo ne a vysvobodí mě ten ještě pravější. Princ. Muž. Ách. Od mala nás blbnou pohádky a nejen ony. Onehdy jsem si v koupelně při čištění zubů kdovíproč vzpomněla na jednu reklamu z prastaré Burdy. Bylo mi asi dvanáct, babička přinesla z práce půjčené módní časopisy ceny zlata (z Německa dovezené kapitalismem vonící!) a v nich jsem nalistovala stránku, která měla sladce romantickou fotkou jí a jeho nalákat ke koupi menstruačních tampónů. Bylo mi na první pohled jasné, že TAKHLE bych to taky chtěla. A jak jsem rostla a rozum brala, přibývaly další a další vzory očekávaného milostného života. Blbé a ještě blbější.

1. Ona reklama z Burdy. Na lavičce v parku sedí slečna s drdolem a na druhé On. Kouká na ni, jako by jí na hlavě přistál střevlík v růžové noční košilce, a ona se nyvě culí. Dodnes pořádně nevím, co je to nyvě, ale takhle nějak si to představuju. Ten můj On na mě bude koukat stejně! Na lavičce, v parku.

2. Pohádky. A kdyby aspoň ňoumózní Popelka nebo oprsklá Pyšná princezna. Kdeže, Malá mořská víla byla můj vzor. Od chvíle, kdy jsem ji četla a pak i viděla v kině, mám nutkavou představu, že každý muž je proradník, který nebohou (mě) využije, když mu je nejhůř, a pak tradá za lepším a pohodlnějším. Pravda, to je spíš než vzor vleklá noční můra.

3. Hory a pokojík metr na metr. Zatímco dívky v rozpuku obvykle sní o ložnici s výhledem do zámecké zahrady a posteli s nebesy, kam je milý ze svého náručí lehce položí, já spřádala romantické představy o pobytu v mrňavé dřevěné místnosti chalupy jakéhokoli lyžařského střediska (protože jsem celé dětství a dospívání jinam nejezdila). Budeme celý den lyžovat, kupovat si svařené víno a večer ve spartánské pastoušce bez vody a elektřiny usneme pod pruhovanými peřinami.

4. Ingemar Stenmark a Paolo Rossi. Prostě musím jmenovat. Švédský sjezdař a italský fotbalista. Každý vypadal úplně jinak, každého jsme milovala, až jsem si okusovala nehty. Fotku lyžaře jsem dokonce ukradla ze školní nástěnky a kvůli fotbalistovi utratila prázdninové kapesné za časopisy Stadion. Pokud se nevdám za jednoho z nich, musí mít náhradník obličej jako první a vlasy jako druhý, nebo obráceně, hlavně nějak. Myslela jsem si ve třinácti.

5. Pomáda. Ten film s Johnem Travoltou a Olivií Newton John. Nejhezčí kluk a největší, pardon, děvkař se změní kvůli mně! Asi tři roky jsem nosila šaty a košile s bílými límečky zapnutými až ke krku.

6. Videoklip Careless Whisper George Michaela. Miluje mladou roztomilou. Svede ho stará běhna. Tak jsem jí ve čtrnácti říkala, i hůř. A on je nešťastný. A běží za mladou, ale ta sundá z prstu snubák a nazdar, letí pryč. A nešťastní jsou oba. Prostě takové óbr romantické trápeníčko.

7. Chlap. Bez zastřižených vlasů, naleštěných bot, vyžehlené košile. Za to s velkýma a silnýma rukama, takový, abych si musela hlavu vyvrátit, když se mu budu chtít podívat do obličeje a hrudník mu rukama neobejmu. Jednoho takového jsem potkávala v autobuse cestou do školy. Každý večer mě chytne, až kosti zapraskají. A já budu rodit děti jako Raskenova Ida. A poklízet u krav a vařit hrnce jídla a pak mě zase chytne a vůbec.

8. Seriál už nevím, jak se jmenoval. Dívka milovala muže a on ji nechtěl. A pak on miloval ji a ona už byla provdaná za jiného, kterého milovala. Ale toho prvního taky pořád milovala, protože si myslela, že ho bude milovat do smrti. Zamotané to bylo. A nikdo nic nikomu nemohl říct, jen se dlouze dívali, jakože vědí, kdo koho vlastně miluje.

Tak tohle všechno byly mé milostné ukazatele. Utěšuju se, že stejně nablblé máme v době neuspořádaného mládí všichni. A kam mě zavedly? Mám vedle sebe sportovce, co mě nutí spát ve stanu, když mě zmáčkne, udělá se mi modřina a vůbec se kvůli mně nezměnil. Syndromem malé mořské víly budu trpět do smrti a jako každá normální ženská mám svá tajemství. Takže na cestu, kterou jsem si vybrala.

 

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost