Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

FEJETON KLÁRY MANDAUSOVÉ: Gábina vynesla dres a zacinkalo to

Jsem alergická na některá slova. I když slova samotná jsou v tom většinou nevinně. Tahá mě za uši, když my laici házíme termíny, které běžně nepoužíváme, někdy jim skoro nerozumíme, ale najednou jsme znalci… Aby ne, když jich je plná televize, noviny a hospoda, a když je říkáme, zníme jako experti.

Klára Mandausová | 24. 01. 2017

Jedno takové je úplně obyčejné „vynesla“. Denně vynášíme odpadky, Edward Snowden vynesl ven informace, které měly vidět jen oči vyvolených. Občas někoho vynášíme do nebes, mě občas vynese zatáčka mezi Tutleky a Kostelcem nad Orlicí, přestože vím, že tam je, vjedu do ní jako pako. Vynesl je milé slovo mnoha významů. Uf, ale „na plese vynesla šaty“, to se mi fakt nelíbí. Jistě, používají ho v tomhle spojení šéfredaktorky i redaktorky módních magazínů, návrháři, stylisti, vizážisti aspol., ale proč se objeví na laickém webu pro nás běžné smrtelníky anketa „Kdo vynesl nejhezčí šaty?“ Vynesl do koše?

Stojka, ležka a další. To mě tolik za uši netahá, protože tuším, že za pár let, nebo možná měsíců, už to bude stejné jako puk nebo hrazda. Ale stejně. V biatlonu střílejí závodníci v leže a ve stoje. Jako že si lehnou a pak zamíří a vystřelí nebo si k tomu stoupnou a prásk. Černé kolečko se zavře bílým nebo ne. A teď najednou jedou na stojku nebo na ležku. Stojku jsem dělala naposledy před pěti lety doma o zeď, když jsem ji ukazovala dceři. Netuším, jak bych v ní z čehokoli vystřelila. Ležku neznám.

Když už jsme u biatlonu… Běží Gábina, běží Laura, běží Michal, běží křestní jméno. Běží Karel IV. Ten už má aspoň číslovku. Možná máme vědět, že dotyčný komentátor chodí s dotyčným běžcem na pivo. Anebo nechodí, ale rád by chodil. Anebo by ani nechtěl, ale myslí si, že ti u televize chodí, takže ví, kdo že to běží, když běží Gábina. A ta bývá občas na pódiu. Dlouho jsem si myslela, že se tam zpívá, hraje a vůbec všelicos předvádí. A ono se tam vyleze a věší se tam na krk placky! A těm se zase vždycky říkalo medaile. A lidi je vyhrávali, vybojovávali a dostávali. A teď to tam často zacinká.

A taky jsem alergická na brexit a czexit, nabrífovat, vybártrovat, nadupaný dekolt, porodila mu, hejtuje. Je toho víc, ale končím. Než vy začnete být alergičtí na mě.  

ČTĚTE TAKÉ: LÁSKA PŘED KAMEROU: Které slavné herecké páry se potkaly při natáčení?