Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

10 tipů, jak si užít jaro na festivalu Finále Plzeň

Připravili jsme si pro vás deset tipů, jak si užít největší přehlídku českých a slovenských filmů v Plzni, která se odehraje od 20. do 26. dubna

Promotion | 12. 04. 2017

1. Navštivte předpremiéry a premiéry
Finále Plzeň v sekci První úlovek přináší nejnovější české a slovenské filmy! Těšte se třeba na první díl trilogie Zahradnictví Jana Hřebejka, který je zároveň zahajovacím filmem celého festivalu. Z kategorie Na vlně můžete navštívit aktuální snímky jako jsou Bába z ledu, Miluji tě modře, Všechno nebo nic, Špunti na vodě či Pátá loď. Stačí si vybrat!

2. Zamiřte na autorská čtení
Doprovodný program ovládnou autorská čtení! Všemi milované Bábovky Radky Třeštíkové budou předčítat herečky Jana Plodková, Simona Babčáková a Klára Melíšková. Dalším titulem bude knížka Sedmilhářky, která je vydaná na základě úspěšného blogu Bereniky Kohoutové a Mariky Šoposké, či dosud nevydaný rukopis Veroniky Žilkové Můj život s ochrankou.

3. Vyrazte na netradiční promítání
Fanoušci televizní a internetové tvorby, můžete jásat! Festival připravuje maraton seriálu HBO Europe Pustina, promítání internetového seriálu Semestr či projekci seriálu Kosmo v 3D planetáriu plzeňské Techmanie s ochutnávkou kosmické stravy. Nebude chybět ani venkovní projekce, kde si film musíte doslova vyšlapat na projekčním kole!

4. Potkejte známé tváře
V Plzni se to každý rok hemží známými osobnostmi. Tvářemi letošního jubilejního ročníku je herečka Jana Plodková a Pavel Liška, kteří si atmosféru festivalu rozhodně nenechají ujít. Kromě představitelů českého a slovenského filmu zde potkáte i zahraniční hosty, ale také oblíbené Youtubery, kteří festival navštíví v rámci srazu CineTube.

5. Oslaďte si život
Přivítejte Finále Plzeň v klubu třicátníků. Festival letos slaví již své 30. výročí, z čehož vychází i celý vizuální styl na téma „narozeninová oslava“ od studia Družina. Pokud i vy dostanete chuť na nějaký dortík, zajděte si zahřešit do kavárny v hlavním festivalovém centru - Měšťanské besedě, nebo si vyrazte do města do kavárny Le Frenchie či do Café Regne. Život bude hned o něco sladší.

6. Ulovte originální kousky
Ani v Plzni nepřijdete o možnost koupit si něco nového do vašeho šatníku. V industriálním prostoru DEPO2015, kde bude mimo jiné promítána dokumentární sekce, proběhne již druhým rokem trh Bizzar Bazaar. Od řady nadšených prodejců zde budou k dostání originální kousky vlastní výroby, ale také výběrové bazarové oblečení.

7. Protančete celou noc
Pokud si budete chtít dát večer od filmů přestávku, zamiřte do kulturního prostoru Papírna. Ta se nachází 15 minut chůze z centra města oblíbenou vycházkovou trasou proti proudu řeky Radbuzy. V tomto multifunkčním prostoru se uskuteční, kromě zmiňovaných autorských čtení, i skvělé DJ’s party a večerní koncerty, které stojí rozhodně za to.