Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Fotograf Goran Tačevski: „Dobrá fotka mluví sama.“

Goran Tačevski sice ví, že technika je důležitá, ale správná fotka musí mít něco navíc. Prozradil své tipy a vy teď můžete fotit jako profík!

  1. Co musí mít fotografie, aby zaujala? Co vás upoutá?

U fotografie je pro mne důležité zejména psaní světlem a stínem, tedy poměr světla a stínu, ten udává pravou hloubku fotografie. Daleko důležitější než samotná technika, která se vždy dožene, je pro mne určitě autorský přístup k fotografii a způsob „nazírání“ na dané modely a objekty. Důležité je z fotografií cítit intimitu, hloubku a osobní přístup fotografa.

Vaše portfolio je dost široké ‒ fotíte modelky, přírodu, momentky, reportáže… Co vás baví nejvíc?

Pro mne osobně je nejdůležitější a nejvíce obohacující práce s lidmi. Je jedno, zda fotím portrét, fashion story či reklamu. Důležitá je pro mne spolupráce s lidmi. Vzájemná komunikace a obohacující myšlenky jsou nejcennější. Vždy v průběhu čtyř až pěti let se však cítím „přesycen“ a hledám nová témata, nové cykly pro svou tvorbu, ať už se jedná o dokumentární fotku či jiné formy uměleckého vyjádření, které mě nabijí novou energií.

Jak se pozná dobrá fotka?

Dobrá fotka nepotřebuje vysvětlení, popis, doprovodný komentář. Dobrá fotka mluví sama o sobě a měla by zanechat hluboký emoční zásah v našich srdcích.

Jak si každý může tříbit vkus, svůj obrazový jemnocit?

Toto je velmi individuální. Svěřím se vám, jak si tříbím svůj vkus a jemnocit já sám. Rád chodím na výstavy, ne však fotografické. Fotka je ve své podstatě velmi jednoduchá, je silně vázaná na konkrétní objekty. Není například jako hudba, jemně abstraktní, zároveň však vášnivá. Hudba je pro mne skutečně naplňující, silně na mne působí moderní jazz ‒ Patricia Barber, Jan Garbarek, Keith Jaret, Chick Corea, který mne okouzluje.

Jak vyfotit dobrou fotku, i když jsem amatér?

Důležitá je zejména tvrdá práce. Fotit, fotit a fotit. Nestačí pouze jedno cvaknutí pro kvalitní záběr, zásadní je vnímat a fotit modely a objekty z více úhlů a perspektiv. Fotografové mají obecně silnou tendenci během focení příliš mluvit. Mluva je samozřejmě také důležitá, skvěle tak své modely nasměrujete, inspirujete, musí být však vyvážená a nesmí být dominantní. Všem fotografům bych touto cestou rád poradil, aby fotili a fotili. Je to možná banální, ale samotná píle a focení a trénování našeho nazírání jsou nejdůležitější.

Fotíte? Třímá i ve vás umělecký duch?

Můžete ho ukázat v on-line fotografické soutěži, kterou vyhlásila značka Nescafé Dolce Gusto. Do projektu „Espressivní fotosoutěž“ se může přihlásit každý ‒ úkolem je spojení černobílé fotky a espressa. Snímek je nutné nahrát na facebookové stránky soutěže do 30. ledna. Sám Goran Tačevski s dalšími porotci vybere vítězné fotografie, které budou vystaveny v síti multikin CineStar po celé republice. Vítěze čekají věcné ceny od Nescafé Dolce Gusto a také setkání s Goranem v jeho ateliéru. 

Fotograf Goran Tačevski: „Dobrá fotka mluví sama.“