Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Genius loci: Ještěd

Horský hotel Ještěd je pozoruhodná stavba, která se všem, kdo nahoru nad Liberec vylezou (nebo vyjedou lanovkou), zaryje do srdce. Ta stavba má jedinečnou atmosféru. A může být ještě lepší!

Čím to je, že stavba na Ještědu tak přitahuje? Nejspíš za to může genialita architekta, který tuhle rozhlednu, televizní vysílač a hotel s restaurací v jednom navrhl tak, že stavba navazuje na křivky hory. Neruší, nevyčnívá, vlastně ji přirozeně doplňuje. Ještěd postavil architekt Karel Hubáček v roce 1973. Funguje dodnes, hotel i restaurace, ale interiér už z velké části není původní. O obrodu a renovaci unikátních vnitřních prostor – například salonku v restauraci, který se podařilo opravit v roce 2013 – se snaží spolek Ještěd 73. Ke spolupráci přizval architekta Otakara Binara, který interiéry i původně navrhl. V tuhle chvíli se tak pracuje na věrných replikách originálního nábytku hotelového baru Avion. Finance na renovaci spolek shání i formou Katalyzátoru, crowdfundingové platformy. Veřejná sbírka půjde na výrobu replik barových židlí, křesel a podsvícených kulatých stolků. Z dřívějšího nábytku v baru zůstal jen barový pult a jedno křesílko s nepůvodním čalouněním. 

Dárci se tak mohou podílet na jedinečné šanci záchrany unikátního prostoru. A co za to? Podle výše příspěvku třeba plakát s reprodukcí nákresu s podpisem architekta Binara nebo repliku skleničky z původního ještědského nápojového setu či možnost slavnostního oběda v ještědské restauraci. 

http://www.katalyzator.cz/projekt/20-jested-73

Genius loci: Ještěd