Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Hodíte se k sobě?

Už se vám stalo, že jste potkala hezkého, sympatického muže, který vám dával najevo svoji náklonnost, a vy nic? Možná jste si později vyčítala, že jste promarnila šanci.

Redakce Marianne | 27. 06. 2013

Já mám na to ale jiný názor. Důvod, proč k ničemu zásadnějšímu nedošlo, je ten, že jste se k sobě nehodili. Ano, láska a vztahy jsou složité, a kdyby ne, neměli by terapeuti stále přeplněný diář. Ve skutečnosti partnerské problémy jsou jedním z nejčastějších důvodů, kdy se obracíme na odborníka. Proč je tak těžké vyznat se v milostné tlačenici? Třeba vám pomůže pár zásad, díky kterým se vyhnete zbytečným přehmatům.

Osvojte si umění dohazovačů

V minulosti sňatky domlouvali dohazovači a věřte nebo ne, tento způsob má svoje hlubší opodstatnění. Vždyť i dnes se spoléháme na seznamky, které vlastně plní stejnou funkci. Ty lepší seznamky vás ‚prolustrují‘, a to z toho důvodu, že jenom tak vám pomohou najít toho pravého. Dříve se dávaly dohromady páry na základě peněz, avšak tento aspekt s sebou nesl i další hledisko. Snoubenci měli větší pravděpodobnost, že ten druhý bude mít podobné vychování, zvyky a styl života. A že jim také záleží na zvětšení majetku a na dědicích. Pokud manželé sdíleli stejné hodnoty, měli větší šanci na šťastné manželství. Ať se vám to chce věřit, nebo ne, podobné je to i dnes. Nebo vídáte často, že v páru je jeden z výrazně dobrých poměrů a druhý ne nebo že pocházejí z odlišného prostředí? Ačkoli moderní doba na první pohled rozdíly v postavení ani v kultuře nepodporuje, stále podle nich funguje párování.

couple

Jak ho poznám

To, zda se k sobě hodíme, je pro vztah klíčové. Jen tak má náš vztah a manželství budoucnost. V čem ona shoda spočívá? Takzvanou partnerskou kompatibilitou se zabývá koučka Lenka Černá. Tvrdí, že existují rozpoznávací znamení, podle kterých toho vhodného partnera umíme odhadnout.

Společné vize a priority

Brzy po seznámení zjistíte, kam druhý směřuje a co od života očekává. Pokud dotyčný hodně mluví o své práci anebo říká, že by rád získal ve firmě vyšší postavení, bude to zřejmě člověk, který žije především kariérou. Máte pak na výběr, jestli jeho tempo chytnete také a budete se stejně jako on realizovat ve své práci, anebo vás učiní šťastnou mateřství. Pak ale neočekávejte, že manžel bude v pět hodin doma a bude se podílet na výchově. Jeho představa bude taková, že ji spíš nechá na vás.

Sexuální chemie

Lidé ji často podceňují, a přitom je důležitá. Ten druhý nám musí jednoduše být fyzicky příjemný. To poznáte velice záhy po prvních polibcích nebo dotyku rukou. Ale týká se to i vůně kůže, potu, podobných chutí v jídle. Možná nebudete věřit, ale v New Yorku existuje seznamka, kde se lidé dávají dohromady pomocí ‚propoceného‘ trička. Vědci však varují, že ženám tento instinkt snižuje dlouhodobé používání hormonální antikoncepce.

Pocit přirozenosti

S druhým bychom se měli cítit dobře ve své přirozenosti. Jak se chováme v době, kdy jsme se svými přáteli nebo sami se sebou, tak bychom se měli chovat i v přítomnosti druhého. Říká se, že je dobré pozorovat emoce v našem břiše, když s partnerem jsme anebo když na něj myslíme. Poznáte snadno, když jsou pocity pozitivní nebo negativní.

První tři vteřiny

Jak ukazují průzkumy, většina lidí byla schopna během prvních tří vteřin zachytit pocit z druhého i projekci toho, co je ve vztahu čeká. Dejte na prvních pár sekund a po první schůzce se zeptejte sama sebe, co mi vlastně moje mysl řekla. Pokud jsou vaše pocity spíše pozitivní, máte šanci, že je rozvinete. Nenechte se však odradit ani neutrálním postojem. Zde neplatí, že takový vztah je předem odsouzen. Koneckonců je to jen jeden z ukazatelů.

Další znamení

Zaměřte se na oblast přátel, na rodinu, sledujte, jak se chová ke svojí mamince (k ženám obecně) a jaké jsou rodinné vazby. Pokud vidíte, že vztahy jsou spíše chladné, a není to kvůli nějakému nedávnému problému, dá se odvozovat partnerovo chování i v jeho vlastní rodině. Odjeďte s partnerem na dovolenou. Tam uvidíte, jak se staví k různým situacím, jak se rád baví, jeho temperament a zda dokáže převzít zodpovědnost.

Související články

Móda

<span>Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?</span>

Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?

Zdraví

<span>Trenérka radí: 3 nejúčinnější cviky na zakulacení zadečku. Dělejte je každý den a výsledky se dostaví</span>

Trenérka radí: 3 nejúčinnější cviky na zakulacení zadečku. Dělejte je každý den a výsledky se dostaví

Dobrý nápad

<span>Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?</span>

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?

Krása

<span>Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte</span>

Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte