Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

I handicapovaní lidé mohou být sexy

Lidé, kteří žijí s viditelným postižením, nejsou společností vnímáni jako sexuálně přitažliví či žádoucí. Naopak, je na ně pohlíženo jako na handicapované jedince, kterým je potřeba pomoct a politovat je. Osmadvacetiletá Rachelle Friedman se rozhodla, že ona takový dojem vyvolávat nechce.

Redakce Marianne | 6. 08. 2015

Rachelle je ochrnutá od prsou dolů od roku 2010. Stalo se to během její rozlučky se svobodou, když ji jedna z kamarádek z legrace strčila do bazénu. Od té doby musela Rachelle neustále poslouchat, jaké má štěstí, že ji její budoucí manžel neopustil. Tomu naopak říkali, jaký je charakter, když zůstane s někým, o koho se bude muset starat a kdo jej zřejmě tolik sexuálně neuspokojí.

To, že handicapovaní lidé nemají zájem o sex, je jedním z největších mýtů současnosti. Rachelle se cítila unavená z toho, jak musela všem neustále tuto tezi vyvracet, a tak se přesně na páté výročí od svého zranění rozhodla nechat si udělat sexy snímky.

„Nejdřív jsem si tímto nápadem nebyla jistá, ale manžela to úplně nadchlo a povzbuzoval mě. Musím říct, že když jsem pak výsledné fotografie viděla, přišla jsem si krásná a sexy," říká Rachelle.

„Udělala jsem to hlavně pro sebe, bylo to skoro jako coming out, taková jsem – přijměte to. Ovšem zároveň jsem to udělala pro všechny handicapované jedince. Ve společnosti je téma sexu pořád tak trochu tabuizováno, ale co se týče sexu postižených lidí, o tom už nemluví vůbec nikdo," vysvětluje mladá žena.

Na fotkách nepózuje na invalidním vozíku, ale s katétrem, který musí mít neustále. „Myslím, že je důležité, že na fotografiích mám katétr. Chci, aby lidé pochopili, že ačkoli máte nějakou vadu na kráse, neznamená to, že nemůžete být sexy."

Reakce na její fotografie jsou převážně pozitivní, i když se našli tací, kteří Rachelle odsoudili za to, že pózuje ve spodním prádle. „Nechci zviditelnit samu sebe, chci dokázat, že existují lidé na vozíčku nebo s jiným postižením a že i oni mohou být sexy," oponuje Rachelle.

Aby inspirovala ostatní, začala Rachelle u svých fotografií používat označení #WhatMakesMeSexy neboli co mě dělá sexy. Vyzývá tak všechny, nejen handicapované, aby zveřejnili fotografie, kde si přijdou sexy, a zdůraznili své přednosti

I handicapovaní lidé mohou být sexy