Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

INSPIRACE: Jak být cool na festivalu

Festivalová sezona je v plném proudu. Zrovna probíhá filmový festival v Karlových Varech, vystřídají ho festivaly hudební a já v každém případě řeším hlavně to, co si vezmu na sebe. Chce to něco stylového, co bude cool, a zároveň praktické a v čem člověk přežije i nástrahy počasí. Co patří mezi do mého festivalového zavazadla?

Poprvé jsem na hudební festival, kde jsem strávila noc, vyrazila ve svých šestnácti letech. Konec devadesátek. Šlo o Benátskou noc na Malé Skále. Vyrazila jsem tehdy ve zvonových džínách, kostkované košili a v converskách. Svůj outfit jsem nijak výrazně neřešila, móda na festivalech, to ještě nebylo téma. Festival tehdy pokropil silný přívalový déšť. I já jsem byla zmoklá jako slepice. Ve svém modelu jsem pak ještě druhý den vytrvale brázdila bahnitým koridorem pod pódiem a z modré džíny jsem si dost zajímavě nabatikovala přírodním bahnem. Po příjezdu domů mě mamka chtěla nejdřív vydědit a po chvilce šoku, kdy pod nánosem špíny poznala vlastní dceru, mě rovnou poslala pod venkovní hadici. 
 
 
Až později jsem se nad festivaly začala přemýšlet jako nad svébytným módním molem. Může za to hlavně Kate Moss, kterou jsem v roce 2005 obdivovala na fotkách z festivalu Glastonbury. Podle fotek bylo jasné, že počasí v Británii je stejně nevypočítatelné jako u nás a že se ze slunného travnatého placu v mžiku stane hřiště plné bahna. A Kate? I tak byla stylová: džínové kraťasy doplnila značkovými holinkami a slunečními brýlemi. Dokázala to, o co jsem se pak snažila taky: zkombinovat styl a praktičnost. 
Snímek obrazovky 2016 07 03 v 23.02.07 Snímek obrazovky 2016 07 04 v 20.07.04 Snímek obrazovky 2016 07 03 v 23.22.56 copy
 
Jak se balím na festival
Začínám botama a předpovědí počasí. Pokud hrozí deště a tím pádem bahno, volím holinky (nosím jezdecké s ozdobnými nýty, ale mám i nižší kotníkové od značky Mellisa, všechny v neutrální černé barvě), když má být hezky, nazuju kotníkové conversky. Další můj základní festivalový kus jsou tmavé skinny džíny nebo černá sukně nad kolena, když má být teplo. S topy si pak můžu pohrát – kromě tílka nosím i oversize vestu nebo bavlněný zavinovací triko, které se dá nosit na několik způsobů (sehnala jsem ho ve volnočasové kolekci u značky DKNY) a to doplním buď koženým křivákem nebo nějakým vintage bomberem). A i když moc ráda nosím batohy, na festivalech chci mít všechno vždycky po ruce a zároveň potřebuju, aby mi zavazadlo nijak nepřekáželo, takže volím kabelku, kterou nosím přes rameno. Další nutností, která z obyčejného modelu udělá něco zajímavého – jsou doplňky – osobně mám nejraděi výrazné naušnice a sluneční brýle. Na festivalech je totiž trochu jiná energie než ve zbytku světa, a já se tak na pár víkendů v roce měním v boho ženu s hippie nádechem. 
 
 
 
4 festivaly, kam se v létě chystám: 
Pohoda, Slovensko
Už o víkendu 7.-9. července proběhne ve slovenském Trenčíně na letišti festival Pohoda. Mezi letošní největší lákadla patří Roisin Murphy, Prodigy, PJ Harvey i taneční představení věhlasného Nederlands Dans Theater. A oblíbená kratochvíle na Pohodě je také vítání slunce. 
www.pohodafestival.sk
 
Colours, Česko
Barevný název festivalu značí jeho rozmanitost. Letos proběhne od 14. do 17. července, a zahrají třeba Underworld, M83, Kodaline nebo Passenger, kromě hudebních hvězd přijedou i divadelníci se svými oceněnými inscenacemi – třeba Vosto5, Spitfire Company nebo Losers Cirque Company a představení Walls & Handbags. A novinka? Ticho! Pokud už budete mít hudby dost, můžete si jít užít ticho do speciálního Rockwool Silent Boxu. 
www.colours.cz
 
Sziget, Maďarsko
Jeden z největších evropských festivalů proběhne v týdnu od 10. do 17. srpna v Budapešti. Mezi hlavní hvězdy line upu patří The Chemical Brothers, Rihanna, Editors nebo Muse, ale skvělé věci zazní i na menších pódiích. Důležitou součástí festivalu jsou i přehlídky souborů nového cirskusu. 
www.szigetfestival.cz
 
A Summer’s Tale, Německo
Nedaleko Hamburku je festival Summer’s Tale, i ten se dá nazvat spíš jako multižánrový. Těším se na Sigur Rós, Garbage i Josého Gonzáleze i na taneční představení. Koná se uprostřed přírody a důležitou součástí akce jsou různé odpočinkové chill-out zóny – třeba takové, kde si můžete zacvičit acrojógu nebo ochutnávka japonských čajů. 
www.asummerstale.de
INSPIRACE: Jak být cool na festivalu