Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Investování. Jak zaseješ, tak sklidíš

Investujeme nejčastěji do dětí, nejraději do sebe a nejméně do peněz. Zatímco v případě dětí dáváme peníze jaksi automaticky, a co se týče kosmetiky a zkrášlovacích procedur, jsou naše výdaje zdrojem radosti, málokterá z nás myslí na zajištění budoucnosti. Pasivním přístupem škodíme především sobě.

Redakce Marianne | 17. 04. 2013

Češi objevují svět investic a učí se plavat v nových vodách plné ratingů, aktiv, komodit, dluhopisů, horizontů a podobně. Zdánlivě nesrozumitelný svět, který se často jeví jen virtuálně ve formě různých přehledů a výpisů, však nepatří jen bohatým. Dokonce nepatří ani výhradně bohatým mužům. Investování je skvělá příležitost pro ženy, jež se nechtějí spoléhat na to, co jim shůry spadne. Pokud máte ráda výzvy, chcete mít své peníze ve vlastních rukou a nebojíte se učit nové věci, investování je pro vás jako dělané.

Že nevíte, jak začít? Pro začátek si vyjasněte několik základních věcí. Nejprve si spočítejte, kolik peněz měsíčně chcete a můžete na investování vyhradit. Než se stane pro vás tato částka definitivní, mějte na paměti, že byste měla mít dostupné tak tři měsíční příjmy. Tyto peníze vám budou sloužit v případě menšího příjmového výpadku nebo v případě neplánovaných výdajů. Teprve po odečtení této částky vám zůstane množství peněz, které skutečně můžete dlouhodobě a s určitým rizikem investovat.

Dále si ujasněte, za jak dlouho chcete své investice získat zpět. Někdo investuje na stáří a peníze uložené do cenných papírů či komodit chce využít na svůj důchod, ale není to pravidlo. Investovat se dá i krátkodobě, třeba na luxusní dovolenou. Máte možnost zvolit si podle cíle délku svojí investice, ať už je to v desítkách let, nebo jen v jednotkách. Ujasněte si, zda jdete do rizika, nebo jste spíše opatrný hráč.

Rizikové investice, které mají pravděpodobnější vyšší výnos, ale hrozí u nich i propad, se doporučují při dlouhodobém horizontu. Je to proto, že ‚manévrovací‘ čas dovoluje případnou ztrátu v průběhu napravit. A vy můžete peníze vybrat ve chvíli, kdy je pro vás stav příhodnější.

Jistější investice, nejčastěji do dluhopisů, se doporučují u krátkodobého horizontu. Jejich výnos je však nižší. A co se stane, když svůj horizont neodhadnete a své peníze budete chtít dřív? Peníze můžete zpravidla vybírat i v průběhu investice, nikdo vám nemůže bránit ve výběru před zvoleným termínem, ani po něm. Vaše rozhodnutí se řídí osobní situací a ziskem.

Začátečníkům doporučuji spolehnout se na podílové fondy. Tyto fondy mají nízké kolísání hodnot a představují malé riziko. Díky nim se otrkáte a naučíte se základní orientaci coby investora. Velmi cenné zkušenosti vám může přinést Dámský investiční klub. Tento klub má v Česku několikaletou tradici a úspěšně pomáhá českým ženám investorkám.

Díky bezplatnému členství získáte znalosti v oblastech vývoje na kapitálových trzích, dozvíte se něco o nových investičních nástrojích a taky vám pomůže ujasnit si svoji strategii. Klub umožňuje kontakt s odbornicemi a v neposlední řadě vám umožní setkání se ženami se stejným zájmem.

Proč investovat?

  •  ochrana proti inflaci
  •  lepší výnos než spořicí účet
  •  zajištění na stáří
  •  vlastní kapitál

Více informací naleznete na www.investicniklub.cz.