Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jabloň na balkoně? Žádný problém

Jak by se vám líbila možnost vypěstovat si vlastní jablíčka, meruňky nebo hrušky? Že byste ráda, ale vaše možnosti vám to nedovolí? Pěstovat ovoce se dá i na malém balkoně. Řešením jsou speciální odrůdy a trocha péče.

Redakce Marianne | 15. 05. 2013

Možná už máte zkušenosti s pěstováním zeleniny na balkoně, třeba jste vyzkoušeli i něco náročnějšího, jako jsou jahody. Pak určitě víte, že „mini“ zahradničení na balkoně nemusí být žádná věda, když víte, jak na to. A proč to nedělat, když to přináší tolik radosti?

Jak na to

V nádobě se dá vypěstovat takřka cokoli. Jen se musíte zaměřit na odrůdy k tomu určené. Jedná se o zákrsky, které jsou speciálně vyšlechtěné tak, aby jejich maximální výška byla do dvou metrů. Někdy jsou i menší, do metru a půl. Díky menšímu vzrůstu se tak hodí k pěstování v nádobách. Ideální jsou tzv. baleríny, sloupovité stromky, bez bočních výhonků. Takový stromek bude růst do výšky, nikoli do šířky. Pokud se boční výhonky objeví, je dobré je zkrátit. Jsou také zakrslé stromky s korunou, proto si dopředu rozmyslete, co je pro vás lepší. Jako zákrsky koupíte v zahradnictví jabloně, hrušně, broskve, nektarinky, meruňky i třešně.

Screen_shot_2013-05-14_at_15.05.09

Jdeme na to

Při jejich pořizování se zajímejte, zda jsou samosprašné neboli samoopylovací. Samosprašné jsou pro pěstování na balkoně vhodnější. V případě, že odrůda je uváděna jako okrasná, chtějte od prodejce vědět, jak je to s úrodou. Měl by vám uvést, jaké množství ovoce vám za sezonu přinese. Připravte si nádobu s minimálním objemem 20 litrů a promyslete si odtok vody. Zemina by měla být velmi výživná a měla by obsahovat podíl rašeliny. Během pěstování zeminu hnojte, a to nejlépe vícesložkovým hnojivem (Cererit), nebo rohovinovou moučkou, případně podpůrnými prostředky (Darina 4). Hnojte malými dávkami, ale častěji, do doby, než začnou zrát plody.

Záleží i na podmínkách

Všechny zakrslé stromky vyžadují dostatek slunce, dejte ale pozor, aby se pěstební nádoba nepřehřívala. Ideální je proto nádoba z plastu, a ne z tmavých barev. Při zalévání se řiďte vyschlostí zeminy. Potřeba zalévání se liší od počasí, ročního období a záleží také na tom, kolik srážek dopadne na váš balkon. V letních měsících, kdy je sucho největší, je potřeba zalévat asi třikrát týdně. Ideální je začít s pěstováním v dubnu, anebo po konci vegetačního období v říjnu. Stromky z vašeho balkonu potřebují také kvalitní zazimování. K tomu využijte světlou, leč chladnou místnost. Zalévejte jen občas.

Ovocné stromky ovšem nezaručí dostatek vitaminů na celý rok. Spíše je berte jako malou ochutnávku, která vám přinese hodně radosti, nové zkušenosti a kousek přírody do vašich domovů.