Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jak kvete závist

Víte, proč mají v Rakousku za okny tak krásné muškáty? Nejspíš byste neřekli, že důvodem jsou obyčejné špatné lidské vlastnosti.

Klára Mandausová | 23. 09. 2014

Kdo u našich sousedů jednou byl, nemohl si jich nevšimnout. Hlavně v horských vesnicích a městečkách visí od jara do podzimu na každém domě přes balkony obří barevné koule. Nejdřív jsem je škodolibě podezírala, že jsou umělé. Blbost. Pak mě napadlo, že všem místním ženám přispívá tamní obecní úřad na sazenice a hnojivo, nebo dokonce na jaře starostovi pomocníci rozvážejí truhlíky a nové majitelky je pak jen zalévají a zalévají. Taky houby s octem. Rakušanka Karin z korutanského Hermagoru mi prozradila tajemství superkytek. Soutěživost a závist. Jak prosté. „Když jsem se vdala a nastěhovala do domu, kde bydlí i tchyně, příliš jsem nezdobila. Jenže pak přišly za manželovou matkou sousedky a že prý ta vaše Karin má muškáty nic moc. A co je to tedy za snachu. Od té doby si na nich taky dávám záležet,“ směje se. Protože prý tuší pokoutné, ale přísné pohledy z okolí. A kdo by chtěl být nejhorší, že.

Jestli se vám muškáty letos taky obzvlášť povedly, ať už díky pomlouvačným sousedkám, nebo prostě proto, že jste je pěstovala s radostí a láskou, uchovejte si sazenice přes zimu. Ušetříte a na jaře vám odpadne shánění nových rostlinek. Druhá polovina září je přesně ten nejvyšší čas je zazimovat. Začněte je méně zalévat, nepřidávejte hnojivo, otrhejte žluté a suché listy a ořežte letošní výhonky. Než přijdou první mrazíky, přesuňte je do tepla. Ale pozor, takového, kde nemrzne, ale zároveň tu nebudou rostliny růst, natož kvést. Ideální teplota je kolem osmi až deseti stupňů. Rozhodně ne do obývacího pokoje, ale ani do ložnice. Dobrý je například skleník, kdo ho nemá, může zkusit jakoukoli chladnou a světlou místnost, v rodinných domcích to bývají třeba schodiště. Na sklep bez oken taky zapomeňte. Tam by vám bez světla usnuly věčným spánkem. Moje maminka radí – zalévat je jednou týdně. Funguje to, když vidím její balkony, závidím…