Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jak mít šťastný domov

Obraz na stěně může ovlivnit to, jak se vám daří v osobním životě. Podle feng-šuej takové zákonitosti fungují. Zkuste to! Své tipy v rozhovoru prozradila Olga Bušková, specialistka na harmonický prostor.

Jak jste si sama na sobě ověřila, že feng-šuej funguje?
V našem prvním bytě jsme měli v ložnici nejdříve bílé zdi a potom si koupili obraz. Protože na velkou zeď patří velký obraz, byly na něm různé tvary a neměl nic společného s dualitou. Prostě bylo lepší mít na zdi obraz než se dívat na bílou zeď. Změnili jsme obraz a začala se plnit přání, zlepšovat vztahy a zhmotňovat sny.

Co v interiéru často podceňujeme?
Správné rozmístění nábytku. Protože „příležitosti vždy chodí dveřmi“, tak bychom měli sedět tak, abychom viděli na dveře. Ať už je to od stolu, sedačky, nebo postele.

Jaké věci, obrazy, drobnosti či nábytek bychom měli vyhodit třeba, protože nám škodí?
Zbavit bychom se měli určitě dekorací, které nám nic neříkají a dostali jsme je darem, jen se bojíme říci, že se nám nelíbí nebo se do bytu nehodí. Předměty a rostliny, které mají ostré hrany nebo listy, protože v takovém prostoru může být například vyostřená komunikace nebo se budeme cítit velmi nepříjemně.

Co máme udělat, když máme pocit, že jsme bez energie?
Podívejte se, jak čistá je vaše koupelna a toaleta… Zaměřte se na kuchyň, ale také na ložnici. Dejte do těchto místností čerstvou energii, ať už řezanou květinou, nebo tím, že vyvětráte, převléknete povlečení nebo uklidíte…

Jak přivolat nebo oživit lásku?
Zaměřte se na ložnici, prostor, který zrcadlí váš vztah. Jak říkám svým klientům, zamilujte se do ložnice, a tak se zamilujete do svého partnera. Nestačí mít v ložnici pouze partnerskou fotku na správném místě, ale také se o ni starat, protože potom stejně jako fotka může být zaprášený váš vztah.

Snimek_obrazovky_2015-04-02_v_15.12.12Dost lidí má doma úložné prostory, šuplíky, skříně nebo i místnosti, kam se odkládají nepotřebné (nebo momentálně nepotřebné) věci. Je to v pořádku?
Není – zastavují se hmotou a tím se mohou cítit unaveni nebo bez energie. Rozbité a nepoužívané věci je lepší darovat nebo vyhodit, nejenom že se budou cítit lépe, ale dělají prostor pro nové věci. 

Jak jste si vy sama zařídila byt?
Nejdůležitější pro mě bylo, abych, až otevřu dveře od bytu, opravdu cítila, že jsem doma. Aby se nejednalo o prostor několika zdí, ale o prostor, kde žijí čtyři šťastní lidé. Může nám k tomu pomoci třeba správné umístění rodinných fotografií.

Jak se díváte na minimalismus v interiérech?
Myslím, že je to vždy otázka vkusu obyvatele prostoru. Určitě to má své výhody – nejsme zavaleni nepotřebnými věcmi, které nás blokují, ale na druhou stranu máme velmi sterilní prostředí. Může se stát, že chybí útulno – obrazy, dekorace, které právě dělají domov domovem.

A jak si tedy zařídit útulný domov?
Říká se, že nejdůležitější dveře na světě má každý od svého domova. Je důležité vnímat svůj prostor všemi pěti smysly. Podle čichu: vůně u vchodu nebo i květina na stole udělá zázraky. Podle hmatu: proto je nutné být obklopen příjemnými látky na omak – polštáři, dekoračními látkami… Podle sluchu: je důležité slyšet, že jsem doma já nebo členové rodiny – k tomu pomůže třeba zvonkohra nad dveřmi. Podle chuti: vařme s láskou, protože když vaříme naštvaní, děláme tzv. naštvané jídlo. A další smysl, který je dobré doma podpořit, je zrak: ať vidíte, že jste skutečně doma, mějte na očích rodinné fotografie a příjemné obrazy.

Olga Bušková:
Olga Bušková je poradkyní a lektorkou feng-šuej, ve své práci se zaměřuje hlavně na správné nastavení harmonie v prostoru. Při navrhování interiéru velmi často pomáhá klientům najít barevnost na základě jejich typologie. Vystudovala školu Feng Shui a Home Stagingu. www.olgabu.cz

Jak mít šťastný domov