Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jak může být sex po třicítce ještě lepší, než byl ve dvaceti?

Jak se cítit stále krásná a sexy? Není snadné pozorovat, že ztrácíme křivky, které všichni opěvují, stárnout, a cítit se přesto skvěle. Ale přece jen to jde!

Redakce Marianne | 4. 02. 2013

Díky časopisům a dalším médiím víme, že můžeme – a „měly bychom“ – dosahovat orgasmů, nejlépe vícenásobných. A nejen klitorálních, ale i vaginálních. Snadno se dozvíme, že zkoumat svoje tělo je dnes in a že vibrátor patří do nočního stolku každé moderní ženy.


Díky bohu za tuto osvětu. Ještě v padesátých letech 20. století totiž slavná americká studie Alfreda Kinseyho o sexualitě vypověděla mimo jiné to, že jen 14 % žen dosahuje orgasmu během milování či masturbace opakovaně. Jakmile se tato zpráva dostala do světa, během následujících třiceti let se počet žen, dosahujících vícenásobných orgasmů, ztrojnásobil! Máme totiž tendenci prožívat to, čemu věříme, že je možné. Naše sexualita je tedy do značné míry podmíněná společností, ve které žijeme.

Můžete si užít sex, i když nejste dokonalá

A to je kámen úrazu i s ohledem na potěšení mnoha žen. Díky mediální osvětě si totiž podvědomě spojujeme naplněnou sexualitu s krásným a dokonalým tělem. Většina žen si v kontrastu s vyretušovanými fotkami modelek ale krásně nepřipadá. Stydí se za své tělo. V domnění, že pro partnera nebudou dost vzrušující, se snaží být jiné, než jsou. Představují si, že někdo s jejich tělem nemůže být skutečně atraktivní, a tudíž nemůže zažívat opravdové potěšení.

Chyba lávky. Čím víc máme rády svoje tělo takové, jaké je, tím více potěšení nám poskytne. A čím jsme radostnější a šťastnější, tím jsme atraktivnější. Jak jednoduché! Každý muž vám potvrdí, že nejpřitažlivější žena je šťastná žena. 

První úkol: Sledujte, co vás těší

Co vám přináší opravdovou radost a uspokojení. Těšte se ze svého těla a z toho, co vám umožňuje. Pochutnávejte si na skvělém jídle či víně. Radujte se z pohybu a tance. Rozpouštějte se pod láskyplnými doteky – a darujte je. Mazlete se s koťátky. Choďte na masáže. Cokoli sytí vaše smysly a tělo radostí, dělejte často a pravidelně!

Když už se cítíte ve své kůži, máte většinu ‚práce‘ za sebou. Život je teď daleko hezčí a dny pestřejší. Více lidí vyhledává vaši společnost a chce s vámi trávit čas, protože štěstí je nakažlivé!


A když se přátelíte se svým tělem a víte, co má rádo a dělá mu dobře – jaké jídlo, jaký pohyb, jaké prostředí, jaké oblečení –, nebude pro něj už zase tak těžké zjistit, co má rádo v oblasti intimity. Jaké doteky, jaké tempo…


Přestaňte o tom přemýšlet, tělo ví, co chce

Opravdu první krok je se nestydět. Druhý krok je mít se ráda se vším, co jste a co vás napadá. A dále pak rozvíjet komunikaci se svým tělem.

Můžete si představit i vnitřní dialog, který se sebou možná někdy vedete. Hlava říká doleva, tělo doprava. Hlava zakazuje další pralinku, tělo po ní prahne. V oblasti sexuality v sobě máme mnoho složitých kontrastů. ‚Z hlavy‘ si nepřipadáme dost sexy, stydíme se za své potřeby, cítíme se provinile (což je součást naší výchovy od raného věku, stydět se za své intimní partie a smyslné potřeby). Když ale dáme prostor tělu, to většinou moc dobře ví, co má rádo a jak se radovat.


Sexualita zraje jako víno

V naší západní kultuře převládá názor, že sexualita je doménou mladých a krásných. Ovšem například taoisté vědí, že sexualita zraje jako víno. Čím jste starší, tím je lepší! A krásné na tom je, že to platí pro ženy i pro muže. Většina z nás je s narůstajícím věkem smyslnější, naše těla cítí víc. Také se již lépe známe. 


Mýtus je i to, že sexualita končí s přechodem. Opak je pravdou! Potřebu láskyplné a vzrušující tělesné výměny máme doslova až do hrobu. Dokud nám v žilách koluje krev, „sex je náš“. Kolik vzrušujících desítek let vás tedy ještě asi tak čeká…?

Co nás brzdí?

Rozvíjení ženské sexuality spočívá jen částečně v objevování nových vzrušujících technik, i když i ty je užitečné znát. Každé knihkupectví a mnoho časopisů vám dnes poskytnou zaručené návody na sex vašeho života. Ne vždy fungují. Proč?


Někdy jsou to vnitřní tělesné a duševní překážky, kvůli kterým nejsme rozpálené a nažhavené i při použití zaručených technik. A už vůbec nejsme šťastné a spokojené. Mezi časté ‚žáby na prameni‘ našeho potěšení patří na rovině těla gynekologické zákroky a zranění při porodu. Poškozená tkáň – vnější i vnitřní – často i dlouho po zákroku či porodu bolí, a časem může znecitlivět. Tam, kde jsme dříve vnímaly rozkoš, cítíme bolest nebo nic. Řada žen se z toho důvodu začne sexu s partnerem vyhýbat nebo alespoň ztratí zájem. Chybějící tělesná výměna zpravidla ústí v napětí a hádkách, díky kterým už vůbec nemáme chuť na sex. A tak začíná koloběh neporozumění a utrpení.


Podobně nás mohou brzdit i jizvy na duši. Sem patří nejen sexuální zneužívání, ale i nevěry, prožitky ponížení a další. Stejně jako fyzické zranění způsobuje zranění duše necitlivost. Můžeme si připadat jako tělo bez duše, nebo nás intimita irituje – vynáší totiž stará zranění na povrch.


Kudy ze začarovaného kruhu ven?

Nepomůže sexy prádlo ani ty nejvíce vzrušující techniky. Cesta vede přes uvolnění a odplavení emocí, které jsou stále ukryté v paměti těla. To lze například prostřednictvím citlivé, vědomé masáže (autorka je sama praktikuje ve svém studiu Tantra Spa) a také díky vědomému, tzv. měsíčnímu milování (autorka vede kurzy, kde tuto techniku učí, a doporučuje knihu Sex jako v sedmém nebi). V obou postupech je klíčová pomalost, vnímavost, přítomnost, vědomí. Dále hluboký dech a připravenost pouštět slzy či vztek a cokoli dalšího se objeví. Nechat to projít a odejít. Poté se otevírá zcela netušená dimenze radosti a vášně – naprosto nesrovnatelná s tím, co jsme znaly předtím!

  

Mgr. Denisa Palečková, CSB, je učitelka v oblasti partnerských vztahů, vědomé sexuality a celostních masáží. Vystudovala sociologii na Karlově univerzitě a v Německu a sexuologickou práci s tělem na Institutu pro pokročilá studia o lidské sexualitě (IASHS) v USA. Je certifikovanou lektorkou Sexological Bodywork a společně s Richardem Vojíkem zakladatelkou této profese v ČR. Je známá především díky sestavení celostní smyslné masáže, která se u nás rychle rozšířila pod názvem tantrická masáž.