Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jak poznám, že má o mě zájem?

Je to stará známá pravda: naše tělo (a nemyslíme tím jen ústa...) umí mluvit. Neverbální komunikaci se zkrátka nevyplácí podceňovat a v případě seznamování to platí dvojnásob!

Redakce Marianne | 11. 03. 2013

Neverbální komunikace je řeč těla bez použití slov. Částmi našeho těla vysíláme signály, které odpovídají prožitým pocitům. Jedná se v podstatě o řeč podvědomí mezi dvěma a více osobami. Zpravidla tato ‚mluva‘ překračuje naše racionální vědomí. Když se na ni však zaměříme a začneme ji studovat, může nám ledacos napovědět. Vždyť je to právě zamračené obočí, které nám dveře zavírá, a naopak zářivý úsměv, který umí ty stejné dveře znovu otevřít…

Hledíte stejně

Nejste si jistá, zda je vám sympatický muž v baru nakloněný? Svůj zájem může projevovat i neverbálně. A nemusí na vás nutně oči nechat. Jasnými signály je, když se natočí vaším směrem. Otočí se k vám, ale přímo se na vás nedívá. Namísto toho se krátce rozhlédne a pak se podívá stejným směrem jako vy.

Je egocentrický

V jednom jsou si muži a ženy podobní. Když naleznou epicentrum svého zájmu, zaměří se na svůj vzhled, protože chtějí zvýšit svoji přitažlivost. Dámy se vzdálí na toaletu, kde zkontrolují líčení a navoní se. Muži se ale také začnou upravovat, i když je pravda, že trochu nenápadně. Rovnají si kravatu a límeček u košile, srovnají řemínek hodinek nebo uhlazují účes.

Zvýší hlas

Jak získat prestiž uprostřed skupinky lidí? Být co nejvíce vidět a slyšet. Má-li muž o co hrát, zapojí veškerý svůj šarm. Nejdříve si ho otestuje na svých známých. V rámci party tak postupně přebírá veškerou iniciativu, stane se z něj vypravěč a je podle toho také náležitě slyšet.

Zrcadlová síň

Jak však definitivně poznáte, že se objekt vašeho zájmu chytil na udičku? Začne napodobovat vaše gesta a pohyby. Napije se ve stejnou chvíli jako vy a ve stejném rytmu si také bude pohupovat nohou (ovšem za předpokladu, že to budete dělat i vy…).

Zároveň začne ukazovat svá zranitelná místa. Ženy si v podobné situaci často hodí vlasy na stranu a odhalí krk. Muž naopak začne ukazovat svoje dlaně. Má-li dlouhé rukávy, mnohdy si je vyhrne a odhalí svá předloktí.