Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Jak se dožít 100 let

Existuje lektvar dlouhověkosti? To sice ne, ale existují rady, které prokazatelně fungují. Zkuste je!

Hornatá oblast na Sardinii, řecký ostrov Ikaria, ostrov Okinawa v Japonsku, město Loma Linda na okraji Los Angeles a Nicoya v Kostarice, to jsou tzv. modré zóny, oblasti s vysokou koncentrací nejdéle žijících lidí na světě. Co mají jejich obyvatelé společného? Lidé tu často jedí čerstvé, jen minimálně potravinářsky upravené suroviny, často z místní produkce. Například na Kostarice jedí hodně fazolí, na Okinawě rádi servírují tofu. Kromě složení stravy se dlouhověkost přičítá i družným mezilidským vztahům, koníčkům a sportu… V knize Jak se dožít 100 let se autor Gene Stone pokusil některé osobnosti vyzpovídat a proniknout do jejich životního stylu. A zjistil například to, že:

Pivovarské kvasnice jsou skvělým zdrojem vitaminů B, proteinů a minerálů. Nedostatek vitaminů B zpomaluje trávení tuků, způsobuje poškození vlasů, pleti, nervů, krevních buněk a imunitního systému.

Slepičí polévka je nejen skvělá proti nachlazení, ale podle japonského výzkumu dokáže působit i proti vysokému krevnímu tlaku.

Studená sprcha každé ráno umí zlepšit krevní oběh, podporuje imunitu, posiluje pokožku a zlepšuje náladu. Pokud se na otužování necítíte, začněte pomalu, nejdříve se třeba omývejte studenou žínkou nebo si nejprve namočte jen hlavu.

Přátelé jsou životní nutnost. Styky s přáteli mohou snížit stres a úzkost. Podle jedné studie mají lidé, kteří mají podporu rodiny a přátel, méně zánětlivých látek v krvi.

Česnek by vám doma neměl chybět. Je to silný antioxidant a antibiotikum.

Depositphotos 3266525 s

Čínské byliny jsou skvělé. Alespoň podle Číňana Li Ching-Yuena, který údajně zemřel ve věku 256 let. Takže pijte ženšenový čaj, který chrání játra, jídla kořeňte kajenským pepřem, který blahodárně působí na srdce a léčí trávicí problémy, nezapomínejte také na zázvor, který uklidňuje žaludek… Li Ching-Yuen po sobě nechal ještě další tahák dlouhověkosti: „Zachovej si klidné srdce, seď jako želva, choď čiperně jako holub a spi jako pes.“

Šlofíček‘ během dne není známkou lenosti, ale prozíravým způsobem, jak být zdravější. Krátký dvaceti- až třicetiminutový spánek během dne dokáže občerstvit a nabudit tělo i mozek k dalším výkonům. Chcete další efektivní tip? Těsně před usnutím vypijte šálek kávy. Účinek kofeinu se totiž dostaví až po dvaceti minutách – takže se probudíte odpočatí a s novou energií.

Mějte sami k sobě pozitivní přístup. Ten můžete projevit i tak, že k sobě budete vlídně promlouvat. Když budete unavení, v duchu si řekněte: „To je v pořádku, odpočiň si.“ Když se vám něco povede, pochvalte se: „Dobrá práce!“ Prostě si vezměte k srdci to známé rčení vtip o tom, že se musíme pochválit sami, když to nikdy jiný neudělá.

Jezte probiotika. Ať už ve formě tofu, miso polévky, jogurtů, kysaných nápojů, kysaného zelí či kombuchy. Abyste viděli výsledky, musíte něco z toho konzumovat každý den (a po týdnu uvidíte zlepšení). Probiotika mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru a pomáhají zvyšovat přirozenou imunitní schopnost organismu.

Běhejte nebo se hýbejte tak, abyste se zadýchali. Pohyb není cvičením, pokud se nezadýcháte. Půlhodinová mírná aktivita pětkrát týdně má samé pozitivní účinky: snižuje riziko srdečních chorob, onemocnění cukrovkou, vysokým krevním tlakem, rakovinou tlustého střeva a prsu, zmírňuje deprese a zlepšuje psychickou pohodu.