Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Jak si vybrat vhodné plemeno pro život na venkově

Na psa se můžeme spolehnout vždy, člověku je věrný a oddaný po celý svůj život. Právě proto však máme my lidé velkou zodpovědnost – pes si totiž svého pána nevybírá.

Redakce Marianne | 25. 09. 2012

Najít vhodného přítele na celý život tedy zůstává na nás. A hledání se rozhodně vyplatí. Nejrůznější odborné studie nám předkládají řadu argumentů, proč je společný život se psem tak krásný: Přítomnost čtyřnohého přítele dokáže zaplašit osamělost, jeho ochranářský pud nám dodává pocit bezpečí, díky mazlení a hraní se dokážeme uvolnit a časté procházky nás udržují ve formě. Pes v rodině prospívá i dětem. Jak ukazuje nová studie společnosti Mars (vyrábí krmivo pro domácí zvířata), pomáhá přítomnost čtyřnohých přátel dětem, které si obtížně hledají kamarády – díky vztahu se psem dokážou upevnit i své ostatní vztahy. Všeobecně se pak v domácnosti díky psům snižuje stres.

‚Páníčci‘ by svému psu měli také něco nabídnout

Vedle vlastního času, pozornosti a lásky sem v ideálním případě patří i život na venkově. Psího přítele, který miluje přírodu, si můžete vybírat z mnoha vhodných chovů. Devět znamenitých plemen vám blíže představíme v dalších dvou dílech tohoto seriálu o psích kamarádech, které si na webu Marianne.cz můžete přečíst v následujících dvou dnech.

Čistokrevní a kříženci

Kromě čistokrevných psů vás samozřejmě může potěšit i kříženec – i mně osobně dělají radost dva kříženci. Je třeba si uvědomit, že kříženec vám se svým většinou neznámým genetickým původem může obstarat různá překvapení, což začíná už jeho možnou výškou. Větší jistotu máte tedy u štěněte se známým původem. Vlastnosti rasy totiž spolu s dobrou výchovou utvářejí charakter psa, podle kterého byste si toho ‚správného‘ měli vybrat.

Základní informace o plemenech najdete na webových stránkách Českomoravské kynologické unie (www.cmku.cz), které nabízejí také informace o uznaných chovatelských klubech. Stránky poskytují přehled o základních povahových a fyziologických rysech jednotlivých plemen a informace o chovných liniích. Psi jednoho plemene bývají totiž často chováni k různým dovednostem – buď jako plemena užitková (pro lovce, policisty či hlídače), nebo domácí. Nenechte se však při svém hledání odradit silně znějícími slovy. Lovecký pes mého otce je i přes svůj zvučný aristokratický původ („Benjamin’s Wildhunter von Hasenschreck“) velice družný a aristokratickou noblesou příliš neoplývá. Za jeho přátelskost je třeba poděkovat jeho chovateli. Štěňata vyrostla v rodinném prostředí a už v prvních týdnech života byla připravována na život s lidmi. Z tohoto důvodu si na výběr štěněte nechte dostatek času a navštivte více chovatelů.

Vybírejte pomocí intuice

Nehleďte jen na vzhled, o dost důležitější je stabilní povaha a zdraví. V tomto ohledu vám také mohou pomoct informace chovatelských klubů. Můžete tak zjistit zdravotní kritéria a nutná vyšetření pro každé plemeno. Pokud jste si vybrali vhodnou rasu a chovatele, o výběru konkrétního štěněte z vrhu se musíte rozhodnout jedině podle své intuice. A buďte si jisti, že až se posadíte vedle skotačících štěňat, nebude konečná volba vůbec jednoduchá. V ten moment poprvé pochopíte – a nebude to naposledy –, co myslel britský spisovatel Rudyard Kipling, když ve své básni napsal: Kup si štěně, a bude tu stát / skutečná láska, co neumí lhát.