Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Jak zůstat v zimě zdravý

Rad, jak zůstat i na podzim a v zimě zdravý a v kondici, není nikdy dost. Pravidla „zimního“ zdraví lékaře a odborníka na tradiční čínskou medicínu Jozefa Luckého z TCM Clinic vás možná trochu překvapí, protože boří některé vžité představy, například o vitamínech, ale určitě stojí za to, do nich nahlédnout a minimáně se zamyslet. Zní totiž velmi logicky...

Klára Mandausová | 10. 10. 2014

Odborník na tradiční čínskou medicínu Jozef Lucký míní, že bychom měli v chladných měsících především chránit oslabenou energii a posilovat vnitřní teplo. 
Základem je podle něj vhodná vyvážená strava a dostatek tepla a odpočinku.

Jak se tedy máme v zimě podle Jozefa Luckého ke svému tělu chovat? Své rady zveřejnil na serveru mezizenami.cz.

Zaměřte se na povrch těla - nejen na teplé oblečení, ale i péči zevnitř. Tělo je na podzim a v zimě náchylnější k onemocnění, 
protože jindy expanzivní energie se ukládá k spánku a regeneruje se. 
Z toho důvodu je třeba dostat energii na povrch 
a cíleně vytvářet energetické brnění.


Vařte zázvor a vězte, že ty opravdové léčivé účinky se nevypaří. Číňané vypozorovali, že vařený zázvor má lepší zdravotní účinky, 
než ten syrový, navzdory tomu, že tento proces ničí některé vitamíny. 
Ideální je zázvorová voda ze sedmi plátků. Bez medu a citrónu!


Když jste nemocní, na citrón zapomeňte. 
Kyselost citrónu totiž energii, kterou chceme dostat na povrch, 
naopak vtahuje dovnitř. Proto po odeznění hlavních příznaků nemoci 
třeba kašleme. Myslíme si, že na nás vlezlo zase něco jiného, 
co bychom měli léčit jinak. Podle Číňanů je to ovšem stále tatáž nemoc 
a my jsme ji nezvládli.


Dopřávejte si teplé snídaně. Více než na nadměrný vitamínový doping 
bychom se v zimě měli zaměřit na vytváření vnitřního tepla. 
Základem jsou teplé snídaně ve formě vývarů a kaší, 
během dne pak lehce kořeněná jídla.



Nezapomínejte na skořici. Že skořice zahřívá, to je známá věc. 
Opravdové imuno-stimulační účinky nemá ovšem kůra, která se běžně prodává, 
ale pouze větvičky. Ty seženete ve formě léčiva.


Čerstvé ovoce a zeleninu jezte v zimě jen výjimečně. Ochlazují organizmus a to je přesně to, 
co v zimě nepotřebujeme. Způsobují totiž, že se naše cévy dostatečně neprokrvují 
a nedávají tak průchod imunitě, když potřebuje vyrazit do boje.



Nepotlačujte pocení. Když se tělo potí, znamená to, že se uzdravuje 
– vytlačuje energii zanesenou škodlivinami (bakteriemi či viry) 
na povrch kůže a odtud z organizmu ven. 
Pokud proces potlačíme, aby nám nepřekážel v aktivním životě, 
koledujeme si o nepříjemné následky v podobě vleklých bronchitid nebo rým.



Chraňte si celé tělo, nezapomínejte na ruce. 
Zatímco v létě do nás podle Číňanů vnikají bakterie a viry přes nos a ústa, 
v zimě je to kůže. Stačí tedy málo ponožek nebo vycházka v mrazu bez rukavic
a nemoc je tu. 


Zchlaďte svou mysl. Čínská medicína upozorňuje, že v chřipkovém období 
bychom si měli dát pozor na emoční vypětí. To totiž přehřívá náš systém 
a když do takového terénu vtrhne chlad, exploduje nemoc 
i při sebemenším impulzu mnohem silněji.


A na závěr - příliš nepracujte. Dovolte si více odpočinku. 
Na podzim se celá příroda připravuje k spánku 
a i my bychom měli v aktivitách polevit. Těžko tohle vysvětlíte svému zaměstnavateli, 
ale pokud to vaše situace aspoň trochu dovolí, 
odsuňte náročné povinnosti na jaro.