Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jaké květiny dostáváte nejraději?

Manžel mi deset let nosil růže. Věděl, že se mi docela líbí, a bylo to pro něj nejjednodušší. Koupil jednu růži k svátku, druhou k narozeninám, a měl splněno. Jsou krásné, ale za deset let se už trochu omrzí.

Redakce Marianne | 8. 12. 2012

A tak jsem mu vysvětlovala, že by to chtělo změnu, ať vybere nějakou jinou květinu. Vyložil si to po svém. Přestal mi k svátkům a narozeninám květiny kupovat úplně. Až při druhém vysvětlení pochopil, že existují i jiné než růže. Pokaždé se tváří vyděšeně a čeká, co já na to, co donesl, ale už přichází i se slunečnicemi, tulipány nebo astrami.

Chce mi něco naznačit?

Naštěstí pro něj už není 19. století, nemusí se trápit tím, co daná květina znamená. Růže byla totiž v květomluvě často spojovaná s bolestí, protože má trny, v antice ji brali kvůli tomu, že rychle uvadá, jako symbol pomíjivost, Germáni ji dávali na hroby, křesťané ji věnovali Panně Marii. Oproti tomu dnes je symbolem lásky, a když je navíc rudá… Tak jako láska i růže pomalu rozkvétá a také může zraňovat. Oproti tomu slunečnice symbolizuje přílišnou pýchu, tulipán značí lásku, ale přesný význam závisí na jeho barvě, a astra připomíná, že máme být svému dárci věrné. V podstatě se dá říct, že až na slunečnici se můj drahý docela trefil.

ruze

Květomluva se ale rozhodně neomezuje jen na kvetoucí květiny. Pokud vám manžel donese salát, možná netouží po večeři, ale po radě. Špenát je podle odborníků na květomluvu skrytou žádostí o ruku, tykví muž vyznává, že našel po vašem boku ráj na zemi, křenem odpouští nevěru.

spenat

Jakou květinu rády dostáváte vy? A co říká?

Gerbery: „Buď upřímná.“

Gladiola: „Nespěchej, potřebuju více času.“

Kaly, které si hodně nevěst volí jako svou svatební květinu: „Jsi chladná.“

Kopretina: „Tvá krása je jen pýchou.“

Pivoňka: „Krásná doba naší lásky už minula.“

Orchidej: „Je možné obměkčit tvé srdce?“

Ale pokud jste právě zjistila, že vaše oblíbená květina je spojována s něčím negativním, nezoufejte. Existuje mnoho různých výkladů. Jiný může být o mnoho příznivější. Například pyšná kopretina může symbolizovat i nevinnost.

orchidej

Čím ještě překvapí?

Hodně květin v sobě skrývá i další významy. Nesou například jména po svých objevitelích nebo jejich manželkách. To je teprve romantika! I když asi záleží, jak vypadá květina, kterou po vás pojmenují. Stále máte šanci, pokud ulovíte botanika. Ani zdaleka se nám ještě nepodařilo prozkoumat všechny kouty džunglí a oblastí kolem rovníku.

V Ekvádoru bylo v rezervaci Puro objeveno dvanáct nových, dosud nepopsaných druhů rostlin. Přídomek Puro získala i tamní orchidej. Stejné jméno nese i fair trade káva společnosti Miko, která přispívá na ochranu deštných pralesů. I ona se, stejně jako orchideje, snaží obměkčit srdce lidí. A právě tuto kávu můžete vyhrát v naší dnešní soutěži.