Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Jdi pryč, únavo!

Také máte pocit, že byste nejraději prospali celý den? U nás v redakci tvoří energetický doping nejčastěji duo čokoláda + káva, ale jde to i jinou, dokonce prospěšnější a účinnější cestou.

Není na tom nic divného – v zimě je přirozené, že víc toužíme po posteli. Může za to nedostatek světla, kvůli tomu mozek produkuje víc hormonu melatoninu, který způsobuje ospalost. „Pokud dlouhodobě denně podstupujeme stres nebo vyčerpávající několikahodinové tělesné aktivity (například funkční trénink, posilování, sex, běh) a nedoplňujeme energii harmonizujícími metodami (například jógou, čchi-kung, tai-či, koncentrovaným dýcháním, meditací), energie nám bude ubývat rychleji. Důležitý je správný poměr aktivity a odpočinku. Pokud nemáme dostatek stimulů, energie stagnuje, dostaví se deprese a záněty. Pokud naopak energie burácí podpořena pravidelným adrenalinem a chemickými doplňky stravy a nápoji, dochází k jejímu plýtvání a postupně ubývá,“ říká fytoterapeutka čínské medicíny Michaela Kaplanová z Biooo.cz.

Semínka místo kávy

Kromě správného pohybu je důležitá i strava a vhodné nápoje. I když spousta z nás po vánočním obžerství zkouší držet diety nebo své tělo detoxikuje, podle Michaely Kaplanové to není zcela vhodné. „Jednostrannost ve stravě volbou zjednodušování našeho přístupu k jídlu a vyznávání diet a vyjmutí celých skupin potravin není řešení, každá jednostrannost vychyluje tělo z rovnováhy. Ale vždycky platí pravidlo: čím více je strava upravována do trvanlivější varianty, tím méně je živá a plná hodnotných živin,“ říká Michaela. Pro začátek prý stačí maličkosti (místo té kávy a tabulek čokolády). „Dávejte si sklenici vody s citronem po ránu, hrst konopných semínek do salátu nebo si dopřejte krátkou procházku místo dvou stanic tramvají. Budete-li dělat malé věci ve správný čas, vyhnete se velkým problémům v budoucnu,“ doplňuje psychosomatická terapeutka Renata Ježková.