Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jednoduché kroky, jak si zorganizovat domov během několika minut

Čeká vás spousta práce a nevíte, kde začít? Díky těmto jednoduchým krokům budete mít práci hotovou raz dva!

Redakce Marianne | 21. 05. 2014


Najděte si pomocníky

Pokud na vás čeká přecpaná skříň věcí, špinavá garáž nebo velký úklid, budou se vám další ruce hodit. Navíc další člověk vnese do situace víc objektivity a poradí vám, co vyhodit a co si ponechat.

Připravte si úklidové prostředky

Zjistěte, co všechno budete potřebovat – pytle na odpadky, krabice na třídění, fixy a štítky pro označování a vyberte vhodné místo, kde byste si mohla tyto pomůcky uschovat.

women-cleaning-kitchen-inspiring-picture

Zjistěte si informace o počasí

Plánujete vyklidit garáž, ale má pršet? Pokud budete věci vyndávat z garáže ven, ujistěte se, že nebudou ležet v dešti. Přizpůsobte tedy úklid aktuálnímu počasí.

Myslete dopředu

Ať už jde o úklid na zahradě, nebo v domě, je možné, že budete muset vyndat všechno ven a začít úplně od nuly. Kam ty věci mezitím uschováte? Budete potřebovat kontejner? Co můžete darovat a co je třeba vyhodit?

Vyfoťte si před a po

Pro srovnání si udělejte fotografie před a po, je to tak uspokojující! Budete mít z práce nakonec mnohem větší radost.

Jak a co uklízet, když máte…

woman-organizing-kitchen-lgn

… 30 vteřin

Ukliďte si věci na umyvadle a v jeho okolí – pomůcky pro váš hladký účes ukliďte zpět do skříně a do kosmetické taštičky schovejte zatoulaný make-up.

Pověste nebo vyhoďte do koše se špinavým prádlem oblečení, které už nebudete nosit a které skončilo na podlaze. Můžete také zkontrolovat dno skříně, jestli vám některé halenky nebo sukně nesklouzly z ramínka dolů.

Vyndejte z poštovní schránky všechny letáky a katalogy – jakmile budou pryč, uleví se vám i vaší schránce.

… 1 minutu

Projděte alespoň jeden šuplík v ledničce a vyhoďte všechny zkažené a prošlé potraviny.

Vezměte do auta věci, které potřebujete opravit nebo které chcete reklamovat. Pokud na to stále zapomínáte, bude to pro vás skvělá pomůcka.

washing_machine_womans_favourite_invention

… 5 minut

Ukliďte konferenční nebo jídelní stůl v obývacím pokoji. Odneste všechno špinavé nádobí zpět do kuchyně a vyhoďte staré noviny a magazíny.

V praní udělejte další krok – pokud je prádlo špinavé, vyperte ho. Pokud je vyprané, dejte ho sušit. Pokud je usušené, poskládejte ho. Pokud je složené, dejte ho do skříně.

Během pěti minut také zvládnete vyndat čisté nádobí z myčky nebo ustlat postel.

… 10 minut

Ukliďte si jeden šuplík v šatní skříni – spárujte ponožky, poskládejte trička nebo pyžama. Následující dny v práci pokračujte, dokud nebude uklizená celá skříň.

Rozbalte velká balení úklidových prostředků – to oceníte především u toaletního papíru a kuchyňských utěrek, lépe se uskladní. Pokud je schováte do skříňky, nemusíte se bát, že se vám zapráší.

Zjednodušte si práci a smíchejte poloprázdná balení stejných úklidových prostředků – budete moct jeden z obalů vyhodit a sloučením stejných vůní i konzistencí nedojde například k nepříjemnému zápachu.

a_woman_cleaning_closet

… 15 minut

Rychloúklid v autě – vyhoďte odpadky, a co patří domů, odneste. V případě potřeby vytřepejte rohožky. Kéž by to trvalo jen pět minut! Umístěte jeden odpadkový koš na místo, kde parkujete, a můžete vyhazovat odpadky pokaždé, když vystoupíte z auta.

Vyhraďte si místo pro nové složenky, které je třeba zaplatit, a mějte po ruce všechny potřebné pomůcky – pero, obálky, poštovní známky i zpáteční adresy. Pokud máte tu možnost, zjednodušte si práci a vyřizujte platby on-line.

Ukliďte jídelní stůl – seberte všechny věci, které tam nepatří, a odneste je na místo.

… 30 minut

Během sledování oblíbeného seriálu roztrhejte všechny staré dokumenty a soukromou poštu. Než skončí jedna epizoda, máte hotovo!

Vezměte si oblečení, které chystáte prát, a vyprázdněte všechny kapsy. Zvolte jedno místo, kam budete pravidelně odkládat nalezené drobné, klíče, peněženku nebo doklady.

… 45 minut

Připravte dětem všechny výtvarné pomůcky, aby měly práci rychle hotovou a mohly věci snadno vrátit na jejich místo. Zvolte různé krabičky a koše tak, aby šla dětem (a koneckonců i vám) práce lépe od ruky. Vše ostatní rozlište podle typu a funkce – barvy a štětce by měly být u sebe, stejně tak děrovačka a papíry.

… 1 hodinu

Srovnejte toaletní potřeby podle částí těla: péče o vlasy, nehty, tělo atd. Kosmetiku, kterou používáte nejvíc, dejte na nejlépe dostupné místo a pro ostatní věci si vyhraďte místo na poličce.

Uspořádejte kabely a šnůry okolo svého pracovního stolu, ať se vám nepletou pod nohy. Označte je barevnými štítky, budete tak vmžiku vědět, co k čemu patří.

140304_SBR_BARF-Promo.jpg.CROP.promovar-mediumlarge

… celé odpoledne

Důkladně vyčistěte mrazák, ledničku nebo spíž. Vyndejte jídlo, ať můžete vytřít poličky, a ujistěte se, že jste vyhodili všechny prošlé potraviny. Pokud se některým surovinám blíží doba expirace a vy nevíte, co uvařit, inspirujte se recepty na internetu.

Srovnejte si všechna DVD a CD, vraťte je do správných obalů a ukliďte na poličku nebo do skříně. Rozdělte si hudbu i filmy podle žánru, ať máte lepší přehled. Pokud máte doma nějaké filmy pro dospělé, uschovejte je mimo dosah dětí.

Související články

Móda

<span>Trend léta 2024: Ani modré džíny, ani černé kalhoty. Letošní léto patří krémovým modelům</span>

Trend léta 2024: Ani modré džíny, ani černé kalhoty. Letošní léto patří krémovým modelům

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?

Rodina a děti

<span>Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?</span>

Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?