Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Jezte i doma očima

Přijdete do dobré restaurace a najíte se. Tak takhle to nikdy není. Obvykle si kromě jídla užijete atmosféru místa, prostřený stůl, nádherný porcelán a to, jak jídlo vypadá. Bohužel doma to pořád vypadá tak, že Češi jedí jenom proto, že musejí.

Redakce Marianne | 12. 04. 2013

Je naše škoda, že domácí jídlo a servírování odbýváme. Jídlo je malý rodinný rituál a prostřený stůl, dobře vypadající jídlo a postupně podávané chody umocní dobrý pocit ze sdíleného zážitku.

Nálada v zelené

Jaro a nadcházející léto hýří barvami, tak proč je nepozvat na náš stůl? Trhy a supermarkety budou co nevidět nabízet přehršle bylin a čerstvého koření. A nejen to. Já díky velké nabídce objevuji nové druhy salátů a různých klíčků a fazolí. To všechno se výborně hodí ke zdobení všech pokrmů. Velké porce příloh plné sacharidů, jako jsou brambory a knedlíky, se už moc nedoporučují, zbytečně ubírají místo hodnotnějším potravinám. Zkuste si dávku brambor zmenšit a místo ní dát na talíř hrstku zelených lístků s fazolemi a naklíčenými bobulemi. Nebojte se klidně zkombinovat více zeleného, třeba obyčejný salát vylepšete koprem a rukolou. Není nutné volit kontrastní barvy. Ty se hodí spíš pro dezerty nebo když chceme jídlem přesvědčit děti.

Ozdobna_skrabka

Stejné tóny barev budou působit čistým a upraveným dojmem. Nezapomeňte ani na zdobení malých jídel, jako jsou snídaně nebo rychlé večeře. Obyčejnou snídani jako chleba s máslem vylepšíte nejen vizuálně, ale nutričně, když na talíř položíte několik cherry rajčátek a chleba posypete bazalkou, pažitkou nebo klíčky. Obyčejnou zeleninu ozvláštníte tím, že ji třeba pomocí ozdobné škrabky nastrouháte na tenké proužky. Ty se dají použít do salátů, ale třeba i na chleba.

Nekrájejte, vykrajujte

Formičky, vykrajovátka, ozdobné škrabky – tyhle věci vám pomůžou vylepšit spoustu jídel a dezertů. Silikonové formičky můžete použít na lívance, sázená vajíčka, omelety, bramboráčky, ale i pudinky a různé chlazené dobroty. Vaše rodina si oblíbila jeden druh moučníku, který po vás vyžaduje pořád dokola? Zkuste například bábovku změnit přidáním přírodního barviva nebo ji dozdobte polevou. Zlepšovací trik máme i na muffiny. Pořiďte si zdobicí tužku (seženete je například v Tescomě) a těm hravějším z vás doporučíme přidat do sněhové polevy přírodní barvu. Teď už záleží jen na vaší fantazii, co s těmito proprietami provede. Na lité koláče a moučníky jsou osvědčené šablony, které posypete cukrem, skořicí nebo kakaem.

zajic_dort

Efektní jsou i šablony obrácené, myslíme tím takové, jejichž střed je plný, zdobení pak bude za okrajem tvaru. Vyrobíte si je snadno pomocí klasických šablon, které jen obkreslíte na papír a vystřihnete. Obyčejná vykrajovátka, přesně ta, která používáte na vánoční cukroví, využijete i během roku. A to tehdy, chcete-li zajímavé sendviče a jednohubky. Připravte si sendviče podle vlastního oblíbeného postupu a použijte k tomu jemný toustový chléb. Až budou hotové, vykrajujte z nich libovolné tvary pomocí vykrajovátek. Úspěch bude zaručen.