Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jiný pohled žen. Queer Eye zve letos počtvrté

O ženách, se ženami, ale nejen pro ženy. Takové by mohlo být heslo festivalu Jiný Pohled – Queer Eye. Projekt představuje ženskou tvorbu a řadu ženských témat, ať už kulturních, sociologických, nebo politických. Ano, tohle všechno můžeme dát během jednoho dne.

Redakce Marianne | 16. 04. 2013

V Experimentálním prostoru NoD je 20. dubna připravena tradiční přehlídka, tentokrát na téma identita. Odpolední program festivalu se sveze na vlně přednášek a diskuzí. Bude se diskutovat nejen o personality tuning, který lidi motivuje se neustále zkrášlovat a dělat lepšími, ale i na téma odmítání genderových stereotypů nebo o duchu člověka. Přednášky se budou týkat pojetí trans identit, polemiky nad queer tématy v českém a slovenském výtvarném umění s přesahem do politické roviny. Jiným pohledem bude rozebíráno i téma partnerských rolí, manipulace či násilí ve vztazích. Festival návštěvníkům nabídne také výtvarné kurzy a kurzy bubnování. Každý bude moci projít tzv. Identi-skopem, který mu pomůže odhalit jeho pravou identitu.

Večer se návštěvníci mohou těšit na koncert provokativního dívčího dua Čokovoko a punkrockového kvarteta Tabula Rasa. Ze zahraničí dorazí francouzská elektrorocková kapela Mensch, londýnská rocková bubenice a zpěvačka Those Three nebo dánská umělkyně Vibeke se směsicí popu a elektroniky. Před půlnocí s DIY performancí vystoupí Roz-krok, doplní je Čokovoko svým Slam Poetry vystoupením a následný hudební doprovod bude patřit DJ Henriette a DJ Johaně.

„Prostřednictvím dílen, přednášek, uměleckých performancí, fotografií/výtvarných děl, divadelních a hudebních alternativních projektů se snažíme představit osoby, které mají co říci k určitému tématu a které ho mohou různými způsoby interpretovat okolí,“ sděluje organizátorka festivalu Kateřina Beňová s tím, že festival dokáže zaujmout širokou veřejnost i navzdory tomu, že se věnuje zejména ženské queer kultuře. „Je to ojedinělý program, který ukazuje na to, co společnost přehlíží,“ dodává.

Jiný pohled. Queer Eye

Místo: Experimentální prostor NoD

Čas: 20. 4. 2013 od 14 hodin

Vstupné: 100 Kč

Více informací najdete na: www.queereye.cz