Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Jizva, která zachránila hned dva životy

Fotografie matky po císařském řezu, které mezi nohama leží její teprve tři dny staré novorozeně, obletěla a šokovala svět. Na Facebooku ji sdílelo už více než šedesát tisíc lidí.

Redakce Marianne | 19. 08. 2015

Fotografka Helen Aller z Guernsey pořídila černobílou fotografii přímo na přání samotné matky. „Fotila jsem ji už v těhotenství a pamatuji si, jak byla z porodu vyděšená. Pak mi za pár týdnů zavolala, že má po porodu a chce, abych přijela," uvádí Helen. „Zjistila jsem, že jí museli udělat císařský řez, neboť porod byl komplikovaný a ztratila hodně krve. Chtěla mít památku na tuto noční můru, která ovšem zachránila jí i jejímu synovi život."

Helen se rozhodla nahrát fotografii na Facebook, ale vůbec ji nenapadlo, co se stane. Fotografii vidělo téměř dvanáct milionů uživatelů a dvě stě tisíc lidí označilo, že se jim líbí. Samotná Helen byla popularitou snímku naprosto šokována, co ji ovšem zarazilo ještě více, byly reakce některých lidí.

„Někteří uživatelé fotku nahlásili a chtěli, aby byla odstraněna, jelikož se podle nich jednalo o nevhodný obsah. Říkali, že je to nevhodné a příliš intimní. Dokonce mi přišly zprávy, ve kterých mi lidé nadávali," dodává nechápající Helen.

Nejvíc kritizována byla poloha dítěte na fotografii, jelikož ale hrozilo, že by se ženě mohly rozjet stehy, nemohlo dítě ležet výše. S ženou na fotografii, která se raději rozhodla zůstat v anonymitě, se Helen dobře zná, jelikož pocházejí ze stejného malého ostrova.

„Původně jsem ten snímek ani nechtěla zveřejňovat na sociálních sítích, sdílela jsem ho pouze v rámci jedné skupiny o sto padesáti lidech. Ostatní fotografové mě ale povzbuzovali, ať jej zveřejním," říká Helen. „Neudělala jsem to proto, abych na sebe přitáhla pozornost, ale abych podpořila ženy, které císařským řezem porodily."

Fotografka má s podobnými snímky už dřívější zkušenost. I přes některé negativní komentáře považuje rozhodnutí sdílet snímek za správné. Povzbuzují ji komentáře matek, které prodělaly stejný zákrok. „Dle mého názoru je tato fotka velmi emotivní, a jelikož je zcela anonymní, mohou se s ní ztotožnit všechny ženy po císařském řezu. Dodá jim to odvahu a třeba je to zbaví pocitu, že v něčem zklamaly," vysvětluje Helen svůj záměr.