Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Kde jsou nejlepší sardinky?

No přece v Řecku, konkrétně na ostrově Lesbos. Ostrov, který kdysi proslavila básnířka Sapfó, je dnes známý i díky olivovníkům a sardinkám.

Redakce Marianne | 21. 07. 2013

Nejchutnější sardinky

Ze zálivu Kalloni pocházejí údajně ty nejchutnější a nejzdravější sardinky na světě. Alespoň to si myslí ti, co je ve velkém kupují na trzích, kde se pravidelně objevují. Známý britský kuchař Barry Vera vysvětluje, že mimořádné vlastnosti kalloňských sardinek se připisují minerálům z bujných hájů olivovníků lemujících celý záliv. „Kallonské sardinky jsou trochu menší než ty, které běžně známe, proto se výborně hodí jako snack v podobě solených sardinek,“ dává svoje doporučení sympatický šéfkuchař. Zmíněné sardinky z Kalloni jsou natolik proslulé, že se zde koná i speciální festival, který je oslavuje. Minerály má na svědomí 15 milionů olivovníků, které na ostrově rostou. Také se z nich vyrábí jeden z nejkvalitnějších olivových olejů.

Palírna s historií

Spousta z nás, kdo do Řecka zavítá, jede i kvůli vinným hroznům, přesněji kvůli tomu, co z nich Řekové umějí udělat. Řecká vína a Metaxa jsou proslulé. Metaxa je značka brandy a jako taková to není jediná pálenka z vína, která se v Řecku dělá. V Aténách se nachází druhá nejstarší palírna v Evropě, která se na brandy specializuje. Je jím palírna Brettos, kde je i stejnojmenný bar. „Bar Brettos, který nese tentýž název, byl otevřený v roce 1909 a od té doby se téměř nezměnil,“ popisuje Barry Vera jedno z míst lákajících k návštěvě. Kromě toho se v palírně Brettos vyrábí i národní nápoj ouzo. Jde o anýzovou alkoholickou specialitu, do které se často přidávají i semena fenyklu, koriandr, lékořice, máta, skořice, lískové ořechy, hřebíček či citrusové květy.

Ateny_Brettos

Žluté slzy

Napadlo by vás, že strom pistácie může dávat i něco jiného než chutné oříšky? Že by mohl být léčivý nebo nápomocný malířům? Na ostrově Chios se nachází vzácná odrůda pistácie lentišek, přezdívaná plačící strom. Z navrtané a nařezané kůry strom roní vonnou pryskyřici, která záhy ztuhne v průsvitné žluté slzy – mastix. Ve starověku mastix využívali lékaři při onemocnění artritidou, žaludečních a ledvinových potížích nebo i průjmu. Vyrábělo se z něj rovněž kadidlo a byl nepostradatelnou součástí při mumifikaci. Dnes se používá zejména při výrobě lepidel, laků chránících olejomalby, dále do malířských barev a pro svoji příjemnou vůni se hojně používá i do mýdel a kosmetických přípravků. Na ostrově najdete starobylé mastixové vesnice, které se věnují pěstování a výrobě mastixu dodnes.

Kde jsou nejlepší sardinky?