Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Váš byt je ideálním prostředím pro pěstování čerstvých klíčků a výhonků všeho druhu. Je to zdravé a není to těžké, takže se do toho můžete bez obav pustit.

Redakce Marianne | 27. 04. 2013

Pěstování

Klíčení není nic těžkého, ale vaši snahu může zhatit plíseň, volně na vzduchu zase klíčky rychle vysychají.

Pro začátečníky
Při prvních pokusech dejte pozor na obiloviny – sice ochotně vyklíčí, ale jsou velmi citlivé na plíseň, takže začněte trénovat s něčím jednodušším.

Luštěniny
Nikdy nenakličujte fazole – jejich konzumace v syrovém stavu může způsobit zdravotní problémy. Zato se můžete pustit do nakličování čočky, a to jak běžné hnědé varianty, tak francouzské čočky s drobnějšími zelenými semínky, i stále oblíbenější čočky červené. Určitě zkuste spolehlivě klíčící mungo a cizrnu. Pro svou oříškovou chuť je populární u dětí.

Nejen pro koně
Semena vojtěšky, která se prodává i pod názvem alfalfa, klíčí rychle a produkují šťavnaté výhony osvěžující chuti. Totéž platí pro jetel luční. Pískavice neboli řecké seno (Trigonella foenum-graecum) patří mezi nejstarší kulturní plodiny a má nasládlou chuť připomínající javorový sirup.

Něco ostřejšího
Příjemně pikantní chuť mají kromě řeřichy také semínka hořčice a ředkev. Hořčici najdete v nabídce jak běžnou bílou (Sinapis arvensis), tak i černou (Brassica nigra). Vynikající jsou obě. Semena ředkví a ředkviček (Raphanus sp.) chutnají jemně štiplavě, dokonale vyniknou v kombinaci s rybami nebo suši.

Použití

Klíčky jsou prvotní fází růstu rostliny. Zatímco některá semena bychom trávili jen s obtížemi, výhonky a klíčky tyto problémy nezpůsobují. Klíčky jsou skvělým doplňkem sendvičů, naprosto dokonalé jsou v krémových polévkách nebo jen tak na čerstvém chlebu s máslem.

Jak na to

Potřebujete čistou zavařovací sklenici nebo seříznutou PET lahev.

Semena se musejí napít
Namočte semena, aby nabobtnala. Slunečnici nebo obilí stačí pár hodin, luštěniny potřebují až 24 hodin. Vodu několikrát vyměňte, zbytek slijte. Sklenici přikryjte plátnem a nechte klíčit.

Nutná čistota
Klíčky několikrát denně proplachujte a vždy nechte dokonale odkapat. ‚Hotové‘ klíčky dejte do lednice – proces klíčení se zastaví. Spotřebujte co nejdříve.

4× klíčidla

248-c01

Máte-li obavy, aby váš první pokus neselhal, spolehněte se na užitečné pomocníky.