Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Knížky, které mě rozesmály k slzám

Není jich mnoho, ale existují. Knihy, které mě spolehlivě rozesmějí. Tak, že mi tečou slzy, nevidím a nemůžu číst dál. Tak, že když se z nich snažím někomu předčítat, hýkám a vydávám zvuky jako raněná kapybara a dotyčný, který mě poslouchá, to začne za chvíli dělat taky. Ne kvůli knize, protože nic neslyší, ale prostě proto, že smích je nakažlivý.

Klára Mandausová | 10. 12. 2014

Že jich není mnoho, není úplně přesný termín. Mě takhle v životě rozesmály knížky tři. Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rostena o jazykové škole pro přistěhovalce v USA, Poslední aristokratka Evžena Bočka (včetně pokračování Aristokratka ve varu) a Madynka Astrid Lindgrenové. Poslední jmenovaná je pro děti, takže na první pohled nikoli prvoplánově humoristická, ale zkuste se začíst třeba do kapitoly, ve které jedna malá sestra ukousne čokoládovovému panáčkovi druhé malé sestry hlavu. Anebo se jedna z nich omluví vážené paní, které před tím řekla, že je pitomá – paní, je mi líto, že jste pitomá (po intervenci starších, prosímtě, hezky se té paní omluv)... Jsem si skoro jistá, že budete hýkat taky.

Každý může mít jiné rozesmívací favority, ale myslím, že právě takové knížky by se měly dávat pod stromeček. Udělají radost a nikdy nezestárnou.

Mimochodem Poslední aristokratka, která vypráví o emigrantské rodině šlechtice Kostky, kterému spadne do klína zchátralé rodinné sídlo, nově vychází jako audiokniha v podání herečky Veroniky Kubařové (například Ženy v pokušení). Je k dispozici za 249 korun ke stažení nebo za 269 korun jako CD mp3.