Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Kontaktní dermatitida: život s nepříjemným svěděním

Míváte vyrážku pod snubním prstýnkem nebo na krku pod řetízkem? Pravděpodobně nemáte alergii na svého partnera, ale kontaktní dermatitidu. Ta se projevuje právě svěděním na kůži, červenými skvrnami a neustálou tendencí se škrábat. Můžeme ji nějak ovlivnit, nebo dokonce vyléčit?

Redakce Marianne | 5. 09. 2014


„Jako astmatička a alergička jsem byla vždycky vnímavější k alergenům. Před rokem jsme pořídili dětem potkany a od té doby trpím opakujícím se ekzémem, který se objeví vždy, když si zvířátka vezmu do ruky. Po chvíli červené svědivé skvrnky zmizí. Je to velmi nepříjemné, ale zvířátka z domu nedáme. Jen je prostě nesmím brát tak často do ruky,“ vypráví čtyřicetiletá Michaela z Prahy. Není jediná, kdo trpí podobnými ekzematickými projevy. „Predisponováni jsou lidé s větší vnímavostí kožního povrchu, s poruchou kožní obranyschopnosti, alergici a lidé s poruchami imunitního systému. Důležitá je i rodinná dispozice k alergickým onemocněním,“ říká dermatoložka MUDr. Karolína Kykalová z kliniky Esthesia v Praze. Lidé vlastně reagují na iritanty nebo alergeny ze zevního prostředí a výsledkem je pak kontaktní dermatitida. Vyvolává ji kontakt s dráždivým podnětem. Častým spouštěcím faktorem bývají dráždivé kosmetické přípravky a detergenty.

Nejčastější alergeny vyvolávající dermatitidu

Podráždění na kůži vyvolávají velmi často některé kovy – nikl, chrom, kobalt, rtuť, umělé hmoty (různé druhy umělých pryskyřic, pryž atd.), léky (antibiotika, anestetika), chemické látky (dezinfekční přípravky, kosmetika), umělé tkaniny, vlna, rostliny, dřevo a jiné. Pokud se citlivý jedinec setká s alergenem v kritické koncentraci, vyvine se u něj právě kontaktní dermatitida. Závažnost projevů pak závisí na tom, jak dlouho a jak často je člověk v kontaktu s konkrétním alergenem. Bohužel, určité alergeny jsou kolem nás stále a nelze se jim vyhnout zcela. Právě proto se u mnoha pacientů z kontaktní dermatitidy vyvine chronické onemocnění. Kožní alergie se může projevit buď formou vyrážky, nebo formou ekzému – lokalizovaná bývá na nekrytých částech těla, tedy na rukou, obličeji, předloktí, ale i jinde.

Alergie, nebo intolerance?

Není to totéž, i když si to spousta lidí plete a tyto dva pojmy spojuje v jeden. „Intolerance neboli nesnášenlivost a alergie jsou dvě různé skupiny. Hlavní rozdíl je v tom, že kontaktní alergická reakce kůže se projevuje i na velmi malé množství alergogenní substance, tedy látky, která způsobuje u disponovaného jedince problém. Nejčastějšími látkami jsou kovy (chrom, nikl, kobalt), kosmetické parfémy, některé látky bylinné povahy, jod a jiné,“ vysvětluje MUDr. Karolína Kykalová. Jak říká dermatoložka, nejlepší a nejúčinnější léčbou je eliminace působení látky, která problém způsobuje. Ovšem to se lehko řekne, ale hůře praktikuje. Základem je přerušit působení alergenu a v budoucnosti se jeho aplikaci vyhýbat. „Nenosit bižuterii, která kovy obsahuje, používat knoflíky a zipy z umělé hmoty, striktně kontrolovat obsah používané kosmetiky a podobně,“ radí lékařka. Vadí vám nějaký krém? Pak vylučovací metodou zjistěte, který to je, a používejte jiný. Zlatý snubní prstýnek nevadí ani tak proto, že je zlatý (alergie na zlato nebývá častá), ale spíše kvůli tomu, že jej nosíte stále a kůže pod ním zůstává vlhčí, málo větrá a stává se vnímavější k chemickému podráždění. S přibývajícím věkem mohou také prsty zesílit, a prstýnek je tak těsnější, což vede také k onemocnění kůže – někdy se mu říká dermatitida snubního prstenu. Nemusíte hned prsten vyhazovat nebo schovávat do šperkovnice, zkuste vždy prsten sundat, prsty pořádně propláchnout (nezapomínejte na meziprstní prostory), odstraňte zbytky špíny a mýdla, omyjte prsteny a promastěte vhodným přípravkem, který vám doporučí váš dermatolog. Na noc si prstýnek sundávejte. Použít můžete i volně prodejné antihistaminové mastičky, které zmírní svědění.

Promazávejte a prověřujte

Našli jste látku, která vám způsobuje kožní problémy? Pak je nutné ji ošetřit zklidňujícími a protizánětlivými dermatologiky a posléze promazávat indiferentními krémy. Pokud vám lékař předepíše hydrokortison krém, neměl by se používat příliš dlouho. Z domácích receptur nic zázračného asi nenajdete, ale i zde platí eliminovat účinnou látku. Nedá se nic dělat, pokud se chcete vyhnout svědivým červeným místům či dokonce puchýřkovitým stavům, je důležité zjistit, která látka je vašemu tělu nepříjemná (respektive vaší kůži). Máte-li vztah k aromaterapii, pak můžete vyzkoušet v případě kožní reakce masážní olej s éterickými oleji geránia, levandule a heřmánku modrého. Do směsi 40 ml mandlového oleje lisovaného zastudena a 10 ml pupalkového oleje vmícháte 10 kapek geránia, 10 kapek levandule a 5 kapek heřmánku modrého. Vhodné je také konopí, které je obsaženo v řadě kosmetických přírodních přípravků (zeptejte se ve své lékárně). A jaké další ‚vychytávky‘ je možné použít? „Já přetírám kovové řetízky u bižuterie bezbarvým lakem na nehty, funguje to skvěle,“ radí pětačtyřicetiletá Dagmar ze středních Čech. Od svědění vám také pomohou chladivé obklady.