Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Kořeněná pečená jablka s pekany

Tento recept má díky pekanovým ořechům anglosaský nádech. Pokud chcete zůstat v české kotlině, použijte vlašské nebo lískové ořechy, a nebo pro jistotu vyzkoušejte všechny varianty!

Redakce Marianne | 7. 12. 2014

Doba přípravy: 10 minut

Doba pečení: 50 minut

4 středně velká jablka

1 velký pomeranč 

4 lžíce medu

4 lžičky mleté skořice

50 g pekanových ořechů

200 g kysané smetany

1

 Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka omyjte a ostrým nožem do nich vykrojte shora otvor tak, abyste mohli pohodlně vyjmout jaderník (můžete si pomoci třeba  lžičkou). Narovnejte je do pekáčku otvorem nahoru.

2

 Pomeranč důkladně omyjte teplou vodou, ostrouhejte kůru a poté ho rozkrojte a vymačkejte šťávu.

3

 V hrnku smíchejte med, skořici a pomerančovou kůru – touto směsí naplňte otvory v jablkách a poté je zalijte pomerančovou šťávou.

4

 Vložte do rozpálené trouby a pečte asi čtyřicet minut za občasného polévání vypečenou šťávou. Po čtyřiceti minutách přidejte pekany – položte je na jablka i kolem nich – a ještě deset minut pečte. Pak naposledy polijte šťávou a podávejte. Ke každému jablku přidejte kopeček kysané smetany