Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Kouří se tam, nebo ne?

Nikotinoví odpůrci i nadšenci ocení, když vědí, do čeho jdou. Karolína a František Matějkovi z Mostu spustili nově stránky, na kterých najdete informace o tom, zda se v podniku, jenž jste si vybrali, kouří, nebo ne.

Redakce Marianne | 10. 11. 2012

Pokud máte občas problém objevit podnik, v němž byste mohli posedět s dětmi a neriskovat udušení cigaretovým kouřem, poraďte se na webu www.kdesenekouri.cz. A na druhou stranu, jestli si večer k vínu rádi vychutnáte cigaretu a bez ní vás to nebaví, najděte si na webu www.kdesekouri.cz místo, kde vám za to nikdo nebude nadávat.

„Každou chvíli jsme byli postaveni před situaci, kdy jsme naráželi na dveře různých podniků, abychom teprve u nich zjistili, že se zrovna tam kouří, zatímco jsme měli děti s sebou. Nebo naopak nekouří, když jsme chtěli s přáteli zajít na kávu nebo na večeři a k tomu si zapálit,“ vysvětlují manželé Matějkovi. Webu dodávají informace sami provozovatelé restaurací, cukráren, čajoven, vinoték, barů a dalších zařízení.

Stránky jsou plnohodnotně k dispozici v pěti jazycích. Zatím zde najdete české podniky, ale už se pomalu chystá zahraniční varianta. „Z České republiky vyjíždějí lidé za prací i na dovolenou pryč a v každé zemi je jiná legislativa v oblasti nekouření. Předpokládáme, že službu budou nakonec využívat nejen obyvatelé ostatních evropských států u nich doma, nebo při turistických cestách k nám, ale zejména naši občané při cestách do ostatních zemí. Svým způsobem jde o podobnou interakci uživatelů jako při geocachingu, ale my k tomu kromě pocitu z nalezení cíle přidáváme i každodenní užitečnost,“ avizují manželé Matějkovi. Už teď najdete na webu první vlaštovky z Polska a Slovenska.

Vyzkoušeli jsme

Na webu si můžete stáhnout také aplikaci do mobilu. Takže pokud se rozhodnete spontánně někam vyrazit, nemusíte nutně hledat na počítači.

U menších měst je méně zadaných podniků. Například v Trutnově (okresní město) nám server našel jednu benzinku s občerstvením, kde se nekouří, a cukrárny. Ale web je nový, takže věříme, že se bude dál rozšiřovat. V krajském Hradci Králové už byl o poznání větší výběr z nekuřáckých zařízení, nicméně stále je znát, že hodně restaurací cigarety nezakazuje, nebo maximálně jejich vyznavače oddělí od nekuřáků.