Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Květák jako král diet

Co budeme jíst v roce 2015? Jedna zelenina má momentálně větší náskok před ostatními. Proč?


Zatímco loni stála na piedestalu zdravé výživy kadeřavá kapusta (schválně si do Googlu zadejte anglický výraz kale), letos se největší přízni těší květák – má hodně vlákniny, díky obsahu vitaminů C a K posiluje imunitu. „Květák je jako bílé plátno, které čeká, až do něj promítnete svou chuť a osobnost," uvažuje populární americká televizní šéfkuchařka Rachael Ray.

Kromě obligátního mozečku anebo smaženého květáku totiž můžete tuto superzeleninu různě zapékat (třeba s makarony a čedarem podle Jamieho), upéct z ní ‚chléb' či vytvořit těsto na pizzu, můžete ji rozmačkat do pyré, pokrájet nadrobno (a nahradit tak rýži či kuskus) anebo obalit v koření (zkuste směs koriandru, kari, citronové trávy a semínka hořčice) a orestovat jako steak. A co je rozhodně fajn: s květákem jdou kila dolů!