Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Květina jako symbol lásky i kulisa

Jako na mnoha jiných místech ve světě, i u nás budou rozkvetlé květy Any Tzarev symbolizovat spojení ohromující síly přírody, velkorysosti a přátelství. Najdete je až do konce léta u Národního divadla.

Redakce Marianne | 3. 06. 2013

„Praha je Anině srdci velmi blízká. Její nejmilejší společnice z dětství, která vyrůstala v době druhé světové války, pocházela z Prahy, proto ji česká metropole silně přitahuje. To sehrálo významnou úlohu při výběru Prahy na seznam měst, kde bude její socha vystavena,“ říká organizátorka Simone Di Laura. Přáním umělkyně bylo, aby se podařilo toto umělecké dílo začlenit do kulturního a společenského života města.

Doposud nejambicióznější projekt newyorské autorky chorvatského původu Any Tzarev LOVE & PEACE najde své místo na piazzetě Národního divadla, kde bude od května do konce léta. Nadrozměrná socha květiny byla dříve vystavena v londýnské galerii Saatchi, v Šen-čenu a v Národním muzeu v Římě. V současné době je tato obrazová skulptura k vidění v londýnské Park Lane a v Akademii výtvarného umění v Římě. Po Praze se k celosvětové ‚kytici lásky a míru‘ připojí Benátky, Istanbul, New York a Singapur.

Screen_shot_2013-06-02_at_20.31.44

Tato socha symbolizuje ohromující sílu a krásu přírody, ušlechtilosti a přátelství. „Reakce dospělých i dětí jsou vždy fantastické, protože dílo láká pozornost svou zářivou barvou a nádherným lesklým povrchem, což spolu působí jako magická kombinace. Ihned po instalaci se socha stává oblíbeným objektem fotografů,“ připomíná organizátorka. Na piazzetě Národního divadla bude po šest týdnů probíhat také letní festival Fiesta Nové scény, a socha květiny tak bude tvořit kulisu účinkujícím i kolemjdoucím.

Ana Tzarev se narodila v Chorvatsku a její dětství je ovlivněno jednak renesančním uměním, které ji obklopovalo, jednak hrůzami 2. světové války. Přestože má klasické umělecké vzdělání, najdete v jejím díle temperament jejího národa. Její dílo je uznávané pro svou pozoruhodnou paletu barev a bohaté použití textury. Umělkyně zaujala nový přístup k obrazu a malbě, kterým přináší svěžest a vitalitu, jakou dnes spatříme na plátnech v uměleckém světě jen zřídka. Její originální styl vytváří svěží sochařské povrchy, které jsou v kontextu současného umění jedinečné.

Více o projektu najdete zde.