Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Manželství bez rizika

Jestli jste před vstupem do manželství, nebo jste již několik let vdaná, je jedno. Z hlediska právníka máte možnost upravit majetkové vypořádání po rozvodu už teď. Ne vždy máme své manželství pod kontrolou, svoje finance ale mít můžeme.

Redakce Marianne | 31. 05. 2013

Není neobvyklé, že se ženy brání odejít ze vztahu z materiálních důvodů. Muž často bývá ten, kdo vydělává peníze, a žena se kvůli mateřské dovolené a péči o dítě vzdá dobrých pracovních příležitostí. Který zaměstnavatel bude tolerovat to, že ve školce musíte být do pěti hodin odpoledne, když vás nadstandardně platí a očekává, že do práce dáte všechno, co ve vás je? Proto se v případě rozvodu ženy ocitají na tenkém existenčním ledě. Najednou mají prázdné ruce a pár křížků navíc.

Proč je předmanželská smlouva dobrá

Naštěstí existuje společné jmění manželů, ve kterém je zahrnut veškerý movitý i nemovitý majetek získaný během manželství. Zpravidla ten, kdy vydělává méně, není-li právně upraveno jinak, získává při rozvodu více majetku, než do něj přinesl. Ženy to berou jako kompenzaci za to, že svoji energii, čas a – nebudeme si nalhávat – svoje nejlepší léta, věnovaly péči o děti. Ne vždy ale platí, že žena vydělává méně. Stále více jsme svědky toho, že přináší více peněz a rozhoduje také o jejich utrácení. Ženy kupují nemovitosti, drahá auta a peníze investují do akcií. Přijdou o svůj majetek, když se rozvedou?
Ať už je nastavení rodinné ekonomiky různé, finanční újma vám nehrozí, pokud uzavřete předmanželskou smlouvu. Smlouvu lze uzavřít jak před sňatkem, tak i během trvání manželství. Manželé mohou upravovat vzájemné majetkové poměry podle aktuální situace. Uzavřenou smlouvu lze pak kdykoli v budoucnu opět formou notářského zápisu zrušit nebo změnit její obsah, pokud se na tom oba manželé dohodnou.

Co tím řešíme

Předmanželská smlouva může upravit společný majetek tak, že jeden z manželů, který si za své peníze pořídí věc, je jejím výhradním majitelem a věc nespadá do společného jmění manželů. Dají se také upravit práva k domům, bytům, pozemkům apod. pořizovaným v době manželství. Předmanželská smlouva se může týkat také toho, co manželé vlastnili před vstupem do manželství. Díky smlouvě lze rozšířit i společné jmění manželů, kdy do něj jeden z manželů vloží například byt, chatu, automobil, nábytek či cokoli jiného, co vlastnil již před manželstvím.

Smlouva se také může týkat dluhů. Málokdo si uvědomuje, že za společné jmění manželů lze považovat i dluhy partnera. Pokud se tedy jeden z partnerů během manželství zadluží, pak bez smlouvy tyto dluhy mají povinnost splácet oba partneři a rozvod v tomto případě nic neřeší. Předmanželská smlouva, ve které je upraveno společné jmění manželů, proto může jednoho z partnerů chránit před věřiteli druhého. Věřitel však musí být předem obeznámen s existencí takové smlouvy, jinak je nemožné se jí hájit.

Kdy se nevyplácí

Nevýhodnou může být smlouva především pro ty, kteří do manželství vstupují s nižšími příjmy. Smlouva zaručuje bohatšímu z partnerů, aby si ponechal majetek, jenž v manželství pořídil, a ten s nižšími příjmy na něj nemá nárok, ačkoli by mu normálně připadla polovina. Tyto nevýhody se týkají většiny žen v těch případech, kdy se žena vzdá kariéry a plně se věnuje jenom rodině. Velmi často jsou pak její příjmy minimální a veškeré výdaje bývají na straně manžela. Smlouva se však nemusí týkat jen peněz. Lze do ní například zakotvit i podmínky péče o děti včetně výživného. Manželé se tak mohou vyvarovat i porozvodových tahanic.