Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Mějte tělo jako ve dvaceti!

Sarah Maxwell, slavná anglická trenérka hvězd a fitness expertka firmy Nivea, nám exkluzivně prozradila, jak se hýbat, aby to bylo účinné, nepříliš namáhavé, a hlavně zábavné.

Redakce Marianne | 17. 08. 2013


S čím za vámi nejčastěji chodí slavné hvězdy?

Pro většinu celebrit je nejobtížnější najít si čas na pravidelné cvičení, protože žijí velmi hekticky a nepravidelně. A tak s nimi řeším hlavně cvičební programy na míru tak, aby zapadly do jejich života. Ukazuji jim, jak nejefektivněji cvičit v hotelovém pokoji a podobně.

Co dělat, když má člověk na cvičení málo času?

Pokud chcete krásnou postavu, vůbec to neznamená, že se musíte pravidelně trápit v posilovně. Zkuste jen využít každou vhodnou příležitost k pohybu. Vážně stačí maličkosti: místo výtahu nebo eskalátoru vyjděte po schodech, berte schody po dvou, vystupte z tramvaje či autobusu o stanici dříve nebo si třeba zajezděte na kole… Takový pohyb vám zpevní tělo, aniž byste měla pocit, že se nutíte do něčeho nepřirozeného.

Co je vlastně u cvičení nejdůležitější?

Nejdůležitější je stanovený cvičební plán dodržovat, proto nejlépe funguje takové cvičení, které je krátké, účinné, a hlavně pravidelné. Ale tak je to vlastně se vším. A základ? Začleňte do svého rozvrhu jen takové dávky, které bez problémů zvládnete!

Jak často a dlouho musí člověk sportovat, aby byl na těle vidět rozdíl?

Pokud zvládnete cvičit alespoň třikrát týdně, už po třech cvičeních budete rozdíl cítit, a po šesti ho uvidíte.

Řešíte s hvězdami i jídelníček?

Stravování hraje dost důležitou roli, celebrity se totiž většinou musejí zúčastňovat mnoha společenských událostí, a tak nejčastěji připravujeme celkové plány.

Stačí jen cvičit, nebo je nutné cvičení navázat na lepší jídelníček?

Cvičení i správné stravování jdou ruku v ruce. Pouhým sportem totiž pravděpodobně nijak výrazně nezhubnete, musíte také upravit své stravování a jíst zdravě.

Jak je to s kombinací cvičení a jídla? Kdy má vlastně člověk v tréninkových dnech jíst?

Pokud jste po větším jídle, doporučuji počkat zhruba čtyřicet minut. Lehká svačinka, jako je třeba banán, zajistí dokonalou dávku energie před cvičením. Po posilování bych zase doporučila pokrm s vysokým obsahem bílkovin, které potřebujete dodat svým svalům.

Mnoho žen často cvičí, ale výsledek není znát. V čem dělají chybu?

Klíčem je hlavně rozmanitost. Je velmi snadné spadnout do stále stejného stereotypního cvičení každý týden, měsíc, rok. Proto je nejdůležitější oblíbenou rutinu čas od času změnit a vyzkoušet různé druhy pohybu. Já osobně si třeba vedu tréninkový deník a každých šest týdnů své cvičení obměňuji.

Ve které části dne je sportování nejefektivnější?

To je lehké, nejvhodnější je cvičit v takovou denní dobu, kdy se vám to zrovna hodí. Rozhodně nejsem zastáncem teorie, že ranní cvičení je nejúčinnější. Zkrátka cvičte všude tam, kde můžete.

Je nutné, aby žena po čtyřicítce cvičila jinak než před deseti lety?

Pokud jste už dříve cvičila, pak i po čtyřicítce pokračujte přesně tak, jak jste zvyklá. Ženy, které sportují pravidelně, by měly samy vědět, čeho jsou schopné, a tak mohou i nadále cvičit beze změn. Pokud ale se sportem teprve začínáte, tak začněte něčím méně náročným.

Kterou část těla je důležité ve středním věku nezanedbávat a dávat jí pravidelně zabrat?

Partie, která ženy nejvíc trápí, je bříško. Posilovat vnější i vnitřní břišní svaly je hodně důležité, pomůže ale i správné držení těla, člověk by si měl dávat pozor třeba na zatažený pupík. I to dělá hodně!

Máte nějaké osvědčené tipy na jednoduché cvičení doma?

Dejte si na gauči mezi stehna polštářek nebo míček zvaný overball a stlačujte ho po dobu deseti sekund, pak si odpočiňte a následně cyklus ještě několikrát zopakujte. Je to skvělé cvičení na posílení vnitřních svalů, které bývají často velmi ochablé. Také zkuste cvičit se svými dětmi, zvedejte je ze dřepu s rovnými zády, skvělé na spálení kalorií jsou i procházky s kočárkem, posílíte tím spodní části těla i břišní svaly. Postupně délku procházek prodlužujte a zrychlete tempo, efekt brzy uvidíte.

Co je podle vás klíčové, aby člověk zastavil stárnutí těla?

Důležité je hlavně zdravě jíst, pít spoustu vody, cvičit a spát.

Extra tipy od Sarah:

1. JÍDLO PŘED CVIČENÍM: Banány jsou skvělou lehkou svačinkou, zasytí, a přitom nejsou těžké a dodají dostatek energie.

2. NA ZPEVNĚNÍ POSTAVY: Doplňte svůj cvičební program kvalitní zpevňovací kosmetikou, na celulitidu výborně funguje například Zpevňující gel proti celulitidě Q10 Plus od Nivea.

3. PRO ZDRAVÍ A KRÁSU: Pijte dostatek tekutin nejen během dne, ale také během cvičení. Voda je nezbytná pro fungování celého organismu.