Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

MENU PODLE JAMIEHO OLIVERA: Kuřecí špízy & omáčka satay & ohnivý nudlový salát

Indonéská úprava kuřecích prsou vás nadchne - omáčka satay z oříšků je totiž přesně ten typ hřejivého pokrmu, který umí udělat dobře na duši. Tohle je podrobný recept od Jamieho, držte se ho krok za krokem a za třicet minut budete mít tuhle manu na stole.

Potřebujete:

OMÁČKA SATAY:
1/2 malého svazku čerstvého koriandru
1 čerstvá chilli paprička
1/2 stroužku česneku
3 vrchovaté lžíce křupavého arašídového másla
sojová omáčka
2 cm čerstvého zázvoru
2 limetky

KUŘE:
4 x 180 g kuřecích prsou bez kůže
med na pokapání

NUDLE:
250 g sušených vaječných nudlí v klubíčku (klubíčko na osobu)
100 g nesolených oříšků kešu
1/2 středně velké červené cibule
1 čerstvá červená chilli paprička
malý svazek čerstvého koriandru
1-2 lžíce sojové omáčky
1 limetka
1 čajová lžička sezamového oleje
1 čajová lžička rybí omáčky
1 čajová lžička tekutého medu

PŘÍLOHA:
2 malé hlávkové saláty
1/2 malého svazku čerstvého koriandru
sojová omáčka
1 limetka

DOCHUCENÍ:
olivový olej
extra panenský olivový olej
mořská sůl a černý pepř

 

Postup:

NEŽ ZAČNETE:
Připravte si všechny přísady a nádobí. Zapněte gril naplno. Čtyři dřevěné jehly položte na tác se studenou vodou, aby se nasákly (pokud vyplavou na povrch, zatěžte je talířem). Připravte si kuchyňský robot s klasickým nástavcem nebo tyčový mixér.

NA OMÁČKU:
Do robotu dejte koriandr včetně stonků, chilli papričku zbavenou stopek, oloupaný česnek, 3 lžíce arašídového másla a cákanec sojové omáčky. Přidejte oloupaný a nahrubo nasekaný zázvor, jemně nastrouhanou kůru z obou limetek a šťávu vymačkanou z jedné z nich. Přidejte trochu vody a umixujte hustší pastu. Osolte a opepřete. Polovinu předejte do hezké menší misky a zakápněte extra panenským olivovým olejem, zbytek dejte stranou.

FullSizeRender 2 copyKUŘE:
Na plastové prkénko naskládejte kuřecí prsa těsně vedle sebe a opatrně je propíchněte jehlami. Jehly s masem od sebe okrojte a získáte čtyři špízy. Na jehly napíchněte i další volné kousky kuřete. Aby byl špíz křupavější, můžete maso po stranách naříznout nožem. Do pekáče vylijte zbytek omáčky Satay z mixéru a rukama v ní obalte špízy. Ukliďte prkénko, umyjte si ruce a opláchněte nůž. Kuře zakápněte olivovým olejem a osolte. Vložte špízy do trouby pod gril na horní příčku a pečte je asi 8 - 10 minut na každé straně, nebo dokud nebudou propečené dozlatova.

PŘÍLOHA:
Z listových salátů odkrojte spodní části a zbavte se povadlých vnějších listů. Zbytek listů z hlávek odloupejte a srdíčka rozpulte. Salát propláchněte v cedníku, osušte a odneste rovnou na stůl. Ve varné konvici ohřejte vodu.

NUDLE:
Klubíčka nudlí vložte do velké mísy, zalijte je vařící vodou, přikryjte mísu talířem a nechte 6 minut odstát. Postavte střední pánev na nízký žár. Do čisté utěrky zabalte oříšky kešu a válečkem na těsto je na pracovní desce rozdrťte. Nasypte je na horkou pánev, občas je zkontrolujte a zamíchejte.
Oloupejte červenou cibuli, rozkrojte ji napůl a vhoďte do kuchyňského robotu. Přidejte chilli papričku zbavenou stopky a stonky odřezané ze svazku koriandru. Nasekejte vše najemno a přesypte do velké servírovací mísy, zakápněte 2 lžícemi sojové omáčky a několika šplíchanci extra panenského olivového oleje. Vymačkejte do směsi šťávu z jedné limety, přidejte jednu čajovou lžičku sezamového oleje a rybí omáčku. Vše promíchejte ochutnejte a dle potřeby dosolte a opepřete. Nudle sceďte v cedníku, propláchněte studenou vodou, nechte vodu okapat a přidejte je do mísy.
FullSizeRender copy copyPromíchejte s kešu oříšky a zvyšte pod nimi žár na maximum. Přimíchejte k nim čajovou lžičku medu a dál míchejte. Až budou tmavě hnědé, přesypte je do servírovací mísy a přidejte lístky koriandru. Všechno promíchejte a spolu s miskou omáčky satay odneste na stůl.

KUŘE:
Obraťte špízy, pokapte je tekutým medem a dejte zpět na pod gril na 8 - 10 minut.

PODÁVÁNÍ:
Na stůl odneste kuře, láhev sojové omáčky, několik měsíčků limetky na pokapání. Ať si každý do salátu zabalí nudle a kuře, posype si je koriandrem s chilli papričkou a zakápne limetovou šťávou.

 

 

FullSizeRender 3 copy


Tip: Další recepty, které vás naučí vařit rychle a chutně, najdete v kuchařce Jamie Oliver - 30 minut v kuchyni.