Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Mléko: je pro nás nepostradatelné? Ukazuje se, že ne

Potřebujeme k životu mléko? Dlouho se mělo za to, že kravské mléko je pro náš organismus nepostradatelné. Jenže jak se zdá, v poslední době dostává toto tvrzení na frak.

Redakce Marianne | 23. 07. 2014


Odborné studie, které si vzaly bílé zlato, jak se také mléku říká, na paškál, tvrdí, že naše konzumace mléka je dokonce proti přírodě. „Zvířata pijí mléko jen jako mláďata, v dospělosti ho k životu nepotřebují. Jsme jediní savci, kteří i v dospělosti pijí mléko,“ zní z úst specialistů. Bílé zlato, jak se také mléku vzletně říká, nám může přinést i pořádné zdravotní potíže.

Alergie a intolerance

Lidem, kteří mají po požití mléka problémy, nadýmání a bolesti břicha, chybí enzym, který mléčný cukr laktózu, tráví. Takový stav nazýváme laktózová intolerance. Možná vás překvapí, že jí trpí asi 20 % naší populace. Jde o vrozenou metabolickou poruchu, ale pozor, nezaměňujme ji s alergií na mléko! Příznaky obou mohou být někdy k nerozeznání. Alergie na mléko je klasická potravinová alergie, tělo začne po pozření mléka produkovat protilátky proti některé jeho složce, což vyvolá klasickou alergickou reakci. Nejčastěji vyrážky, pupínky, zhoršení ekzému, dýchací nebo trávicí potíže, průjmy, bolesti v břiše. Alergie na mléko se objeví většinou u malých dětí s přechodem na umělou výživu. Naproti tomu intolerance laktózy se začne projevovat postupně od dětského věku s maximem v dospělosti.

Změňte jídelníček

Mnoho lidí s laktózovou intolerancí časem svoje problémy vysleduje a mléku se cíleně vyhýbá. Pro jedince trpící nesnášenlivostí laktózy je velmi důležité množství a typ zkonzumovaného mléka. Kozí mléko například oproti kravskému obsahuje daleko méně mléčného cukru, takže by nemělo způsobovat tak silné trávicí obtíže. Také zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry) mají mléčný cukr natrávený bakteriemi, jsou proto daleko vhodnější. Totéž platí o tvrdých sýrech. Mnoho lidí s laktózovou intolerancí proto vynechává z jídelníčku mléko, ale sýry a kysané mléčné výrobky si v něm ponechá. Kozí mléko může být určitá možnost, jak mléko v jídelníčku zachovat, ale lepší je zvolit náhražku třeba ze sóji. Na trhu existuje řada sójových, rýžových nebo pohankových mlék, stejně tak i jogurtů. Prodávají se i upravená mléka a mléčné výrobky bez laktózy. V lékárnách lze dokonce koupit přímo enzym, který tělu chybí, a dodávat ho uměle v podobě tabletek.

Otestujte se

Možná vás teď napadlo, jestli náhodou také nepatříte k těm, kteří trpí intolerancí, protože popsané problémy se vám zdají blízké. Zkuste si udělat jednoduchý test. Jeden den vypijte ráno nalačno dvě sklenice mléka. Zhruba během čtyř hodin by se měly objevit zažívací potíže, nadýmání, průjem, bolesti břicha. Další den snězte ráno nalačno tvrdý sýr. Trávicí problémy by se objevit neměly nebo jen minimální. Existuje i přesnější test, kdy se zjišťuje množství vydechovaného vodíku po vypití laktózy rozpuštěné ve vodě. O takový test byste ale museli požádat lékaře.