Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Modrá vůně léta

Navzdory nadmořské výšce a dlouhým zimám kvete v Malé Skále zahrada Ludmily Vondrové jako ve Středomoří. Škoda že papír neumí vonět, aby vám ještě víc přiblížil tenhle český levandulový ráj!

Redakce Marianne | 4. 07. 2013

KOUZELNÁ LEVANDULE

Květy levandule mají zklidňující a mírně sedativní účinky při migréně, závratích, nespavosti, nervovém přetížení a hysterii. Působí močopudně, větropudně a diureticky. Rozpuštěné v lihu se používají na masáže při revmatických bolestech a neuralgii.

POLŠTÁŘEK PRO SLADKÉ SNY
Přesně tento a nebo další bylinkové dárky, vonné oleje, octy a mýdla si můžete koupit na Maloskalských jarmarcích, o bylinkových útercích přímo na Sněhově nebo v e-shopu www.bylinkyzraje.cz

levandule9levandule3

Levanduli, bylinu s francouzským šarmem, milovala Lídina maminka Eva. Když před pár desítkami let zakoupili na Maloskalsku parcelu se sešlou stodolou a kusem stráně, dala se do jejího pěstování. Zahrada začala rychle nabírat ‚středozemní kurz‘, i ze stodoly se stalo půvabné stavení. Levandule není naší domácí rostlinou, ve výšce několika set metrů nad mořem a v relativně tuhých zimách Českého ráje často vymrzá. Eva ale statečně hledala odolnou odrůdu, stavěla ochranné zídky, množila a vysazovala vyšší rostliny, plnící ochranitelskou roli.

levandule12

VĚNEC Věnec z levandule je půvabný i užitečný; zavěšený v okně zabrání ve vstupu mouchám.

Lída, stejně jako její máma, miluje kytky, a byliny obzvlášť. Krámky s léčivkami, čaje, lektvary a odvary, stejně jako experimenty v kuchyni ji vždycky neodolatelně přitahovaly. Balkon jejího pražského bytu každý rok přetékal rajčaty, jahodami i bylinkami. Před pár lety se rozhodla přeměnit maloskalskou chalupu k trvalému bydlení a zahradu v bylinkový ráj. Velikost téhle zahrady a ploch k ošetřování je dnes taková, že si na ní s mužem rozdělili úlohy (doktor Dan pěstuje brambory, cibuli a pórek) a každý opečovává svůj kousek ráje. Je jejich, a je tu všude kolem. Do Prahy teď jezdí jen na návštěvu, do divadla nebo na vernisáže. Věnuje se poznávání a pěstování bylin. Vyrábí z nich mýdla, šampony, vlasové kúry, léčivé i masážní polštářky, svazky sušených bylin, octy i oleje. Sortiment bylin a výrobků si můžete prohlédnout na www.bylinkyzraje.cz.


Modrá vůně léta