Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

MOJE RÁNO: Jogínka Markéta Faustová

Markéta je jogínka, která založila stránky Moje jóga pro všechny, kteří chtějí lekce od těch nejlepších lektorů i doma v obývacím pokoji. A její rada na dokonalé ranní probuzení? “Tančení a zpívání. Věděli to již předkové našich předků a také jejich předkové…”

Moje ráno:
Šest dní v týdnu se budím brzy, abych měla trochu času navíc pro sebe. Pět rán je určených na jógování hned po probuzení. Nejlepší cvičení je, když jsem ještě trochu rozespalá a v hlavě mi nelítají myšlenky. Změna nastává v pátek, to jsem už v sedm ráno v bazénu. Teď v zimě se musím trochu přemlouvat, vyrazit do tmy a do vody, ale pak je to nádhera.
Jeden den, většinou v neděli, vstávám, až když začne houkat můj syn Jonatánek. Vezmeme ho k sobě do postele a válíme se v peřinách do té doby, než nás vytáhne: “Mámo, už není tma, táveeeeej.“

Moje probouzení:
Budík bývá na 6.30. Snažím se pomalu vyplížit se z pod peřiny, abych nevzbudila muže. „Jdeš cvičit?“ ozve se většinou rozespale vedle mě. Má slabé spaní. Ale někdy se nechá navnadit. Dokonce nedávno, než jsem se otočila v koupelně, byl na podložce první. Zapálíme si svíčku a cvičíme v našem obýváku – home yoga studiu před malbou na stěně od malířky Lu Jindrak Skřivánkové. Je na ní rozevlátý tančící Šiva.

Ranní rituály:
V koupelně před cvičením zvládnu jen to základní. Takže jen s polozavřenýma očima vyčistit zuby, obličej, vysmrkat se. Jednou za čas použiji konvičku na čištění nosu jala netí – zejména v období rým, občas vyčistím jazyk. Ostatní přijde až po šavásáně. V koupelně to je každý den vůně od Diptyque. A v kuchyni příprava malé mističky s jídlem pro malého člověka.

Kosmetické úkony:
Studená voda a pak denní krém na obličej. Jednou mi jedna protřelá žena řekla, že nemusím používat vůbec nic, jen krém na obličej za každé příležitosti, aby byla pleť ochráněná. Tak se toho držím. Teď zrovna používám Nature & Decouvertes, základní krém, který se dá vylepšit různými voňavými esencemi, oblíbila jsem si i Origins, a potom všemožné krémy, tinktury a olejíčky od Karla Hádka.

Oblíbená hudba:
Pořád se to mění. Používám Spotify a vždycky mě baví, co mi najde na Discover Weekly. Vyberu jen některé své oblíbence, které pouštím na lekcích : Donna De Lory, Daphne Tse, Jai Uttal, Ludovico Enaudi, DJ Taz, Bob i Damian Marley, různé sety Buddha Bar a Hotel Costes.

Ideální snídaně:
Ranní smoothie – nejnovější kombinace je kaki, banán, pomeranč a podle nálady bílý jogurt a med. Na dovolené nebo ve dnech, kdy se cítím jako na dovolené, pak dobrá káva a pěkně tvrdá italská sušenka.

Brzká rozcvička:
Moje ranní jógová praxe je pokaždé jiná. V ty dny, kdy mám lekci, se snažím jemně na ní naladit. Jindy pracuji s tím, co zrovna mé tělo potřebuje. Je dobré se vždycky před cvičením na chvíli posadit, třeba do zkříženého sedu nebo do pozice motýlka (baddha konasany) s předkloněnou hlavou a udělat si takový self check – co mě bolí, co není v pořádku, co by mi udělalo dobře a na to svou praxi zaměřit. Někdy pro inspiraci, abych nenudila sama sebe, cvičím podle jógových videí. Testuji na sobě lekce, které jsme natočili pro Mojí Jógu. Zaručeně se vždycky rozjedu pozdravy slunci ve všemožných variacích a určitě v mém ránu nechybí stoj na rukou o zeď a stoj na hlavě. Než přijde realita, otočím si svět vzhůru nohama.

Nejlepší meditace:
Nejlepší meditací je tančení a zpívání. Věděli to již předkové našich předků a také jejich předkové. Myslím, že bychom měli stonásobně víc tančit a zpívat, než to děláme teď.

 

Více na www.moje-joga.cz

MOJE RÁNO: Jogínka Markéta Faustová