Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Mramorová bábovka

Absolutní klasika českých moučníků, se kterou nikdy neuděláte chybu. Peče ji babička, maminka, naučte se ji také (tedy, pokud ji ještě neumíte).

Redakce Marianne | 15. 02. 2014


Doba přípravy: 15 minut

Pečení: 45 minut

Počet porcí: pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 250 g polotučného tvarohu

  • 200 g másla, změklého + na vymazání formy

  • 200 g krupicového cukru

  • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť

  • 300 g mouky (150 g hladké + 150 g polohrubé)

  • 1 sáček vanilkového cukru

  • 1 sáček prášku do pečiva

  • 2 lžíce kakaa holandského typu

  • 2 lžíce rumu

  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

1. Troubu zahřejte na 170 °C. Tvaroh důkladně smíchejte s máslem a cukrem a ke směsi postupně přidávejte žloutky. Těsto můžete míchat ručně nebo v robotu.

2. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva a poté směs postupně po lžících přidávejte k vaječné hmotě.

3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přidejte ho k těstu. Zbytečně ho nemíchejte, jen pomocí lžíce nebo stěrky jakoby překládejte, aby zůstalo nadýchané.

4. Na tmavou část smíchejte v míse kakao se 2 lžícemi rumu a kapkou vody. Přidejte třetinu těsta a promíchejte.

5. Formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní část světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbytek těsta světlého. Pečte asi 45 minut.