Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

MUDr. Pilka z Aesthevita: 7 častých otázek o plastice prsou

Každá žena, která se rozhodne pro zvětšení prsou implantáty neboli augmentaci, by ráda znala odpověď na spoustu otázek. Ženy se k takovém zákroku rozhodují měsíce, čtou diskusní fóra a články.

Redakce Marianne | 15. 04. 2016

Rozhodli jsme se, že jim práci usnadníme a odpovíme na nejčastější otázky, které ženy ve spojení se zvětšením prsou zajímají.

Ty nejčastější jsme položili MUDr. Jánu Pilkovi, plastickému chirurgovi z kliniky plastické a estetické medicíny Aesthevita.

Zvětšení prsou neboli augmentace

Augmentace prsou implantáty je jedna z nejčastějších operací v plastické chirurgii. Jedná se o zákrok, který není časově náročný a výsledek je viditelný ihned po operaci. Augmentace dokáže řešit komplexy žen s velikostí jejich prsou, asymetrií a vůbec – je určena všem, které nejsou spokojeny se svým poprsím a rády by se cítily sebevědomě.

MUDr Jan Pilka plasticky chirurg kliniky Aesthevita 2

6 nejčastějších otázek spojených s plastikou prsou 

1. Jakou kliniku si vybrat. Je jich opravdu hodně? Jak poznám tu kvalitní?

Klinik se zaměřením na plastickou chirurgii je mnoho, a tak výběr není vůbec jednoduchý. Velmi důležitý je první kontakt s klinikou. Manažer na telefonu (e-mailu) by měl být schopen odpovědět na Vaše dotazy a komunikace s ním by Vám měla být sympatická.  “Dobrou vizitkou” kliniky je i „dobrá adresa“ a dostupnost. Stejně tak i upravené a čisté prostory. Klientka by se na klinice měla cítit dobře. Jedním z nejdůležitějších kritérií jsou pozitivní reference.  Jsou jistotou, že plastický chirurg, ke kterému se hodláte objednat, je ten správný.

Klinika Aesthevita zvetseni prsouUrčitě je také důležité, aby Vás lékař upozornil na všechny možné komplikace spojené s chirurgickým zákrokem. Každý “profík” v oboru sleduje trendy v plastické chirurgii a ukončením studia jeho vzdělávání nekončí. Nebojte se zeptat na certifikáty z kurzů a kongresů, kterými se profesionální plastický chirurg může pochlubit.

Není tedy dobré proces rozhodování uspěchat, ale naopak by si žena měla vše v klidu rozmyslet. Plastiku prsou nesmí podstoupit nikdo, kdo má vážné onemocnění zabraňující estetické operaci v celkové anestezii.

 

2. Jaké druhy implantátů pro zvětšení prsou existují?

Implantáty se liší podle mnoha kritérií. V první řadě značka – existuje mnoho výrobců z celého světa a každá klinika pracuje s těmi implantáty, se kterými má dlouholeté zkušenosti. Dále se implantáty dělí podle tvaru – kulaté nebo anatomické, podle výšky profilu (nízký, střední, vysoký a extra vysoký) a také podle povrchu. Povrchy existují různé – hladký (v moderní plastické chirurgii již téměř nepoužívaný), texturovaný (s různou “hrubostí” povrchu) a mikropolyurethanový (v poslední době čím dál tím více žádanější pro své minimální riziko kapsulární kontraktury).

3. Jaký je průběh operace?

Zvětšení prsou je chirurgický zákrok prováděný v celkové anestezii a trvá asi 1 - 1,5 hodiny. Vložení implantátu chirurg provádí přes několikacentimetrový řez, který je vedený buď:

  • v podprsní rýze
  • okolo bradavky
  • v podpaží

Každý řez je proveden tak, aby výsledná jizva byla co nejméně nápadná. Dále je preparací tkaniva vytvořena kapsa, do které je umístěn implantát. Ten bývá vložen:

  • pod žlázu
  • pod sval
  • částečně pod sval a částečně pod žlázu (metoda dual plane).

Po přesném uložení implantátu jsou zavedeny drény, které odvádějí drobné krvácení a tkáňový sekret. V poslední fázi se sešijí jednotlivé vrstvy, rány se zalepí sterilní náplastí a prsa jsou pevně obvázána elastickým obvazem. Ten je druhý den po operaci odstraněn a klientka nadále svá prsa fixuje kompresivní podprsenkou.

Klinika Aesthevita zvetseni prsou 03 1

4. Prsa lze zvětšit i přenosem vlastního tuku. V jakém případě zvolit tuto metodu a v jakém implantáty?

Při rozhodování hraje velkou roli představa klientky. Vlastní tuk je ideální v případě, že  žena chce zároveň vykonturovat svou postavu za pomoci liposukce. Jedná se totiž o zákrok “2 v 1”, kdy v první fázi je odsán tuk z problémových partií, ten je následně vyčištěn tzv. uzavřenou metodou za pomoci filtrů “Pure Graft” a poté je aplikován do prsou.

Tukem zvětšená prsa jsou na pohled i na dotek přirozená. Velkou výhodou této trendy metody je použití tělu vlastního matriálu, což vylučuje alergickou reakci organismu a navíc po operaci nevznikají viditelné jizvy, ale pouze malé jizvičky po vniku kanyl.

Tato metoda však není vhodná pro ženy, které vyžadují zvětšení svého poprsí o více než jednu velikost v jedné operaci. V tomto případě je vhodné zvolit augmentaci za pomoci prsních implantátů.

5. Jaká jsou omezení po augmentaci prsou?

V prvních několika dnech po operaci je potřeba v domácí péči dodržovat přísný klidový režim, nejlépe na lůžku. Během prvních 6 týdnů po operaci je nutné nosit speciální kompresivní podprsenku, a to 24 hodin denně.

Tři týdny po augmentaci prsou je vhodné provádět speciální masáže prsou. Jeden měsíc po plastické operaci prsou se doporučuje při spaní poloha na zádech.

Po šesti týdnech je možné se vrátit do běžného života včetně veškerých sportovních aktivit. Je samozřejmě důležité nic nepřehánět, nepřepínat se a poslouchala své tělo. Pokud by žena cítila při jakékoliv fyzické aktivitě, že jí prsa pobolívají, je vhodné s takovouto zátěží polevit.

Klinika Aesthevita plasticka operace prsou 1

6. Stará vs. nová “škola” v tématu augmentace prsou

Dříve si ženy nemohly vybírat z tolika značek implantátů, jejich druhů, tvarů, velikostí apod. Ani operační postupy a techniky nebyly zdaleka tak vyvinuté jako v dnešní době.

Často se vkládal implantát pouze pod sval a to i v případech, že pro klientku  byla vhodná jiná metoda vložení. Vznikaly tím různé deformity, které měly za následek nevzhledný tvar prsou.

V dnešní době na klinice plastické chirurgie používají metodu vložení tzv. DUAL PLANE neboli vložení částečně pod žlázu a částečně pod sval. Tato metoda je u augmentací prsou stále populárnější.

Důvodem je možnost řešení nejen nedostatku objemu, ale i mírného nebo středního poklesu prsů. Zaručuje tak největší přesnost umístění implantátů a zároveň nejlepší tvarování dolní části prsů, která tak získají přirozený tvar.

7. Jaký je trend je v oblasti zvětšení prsou?

Velkým trendem jsou v poslední době implantáty s mikropolyurethanovým povrchem. Ve světě jsou již běžně používány a je dobře, že si své místo získávají už i u českých klientek.

„Ženy hodně přihlížejí k faktu, že určitý povrch implantátu dokáže snížit možné riziko kapsulární kontraktury na maximálně 1% (u mikropolyutrehanového) z 15% (u texturovaného)“ uvádí MUDr. Ján Pilka, který se plastickou chirurgii zabývá přes 10 let.

Už delší dobu uvažujete o tom, že zamíříte na konzultaci k plastickému chirurgovi?

Zkuste nezávaznou konzultaci na klinice Aesthevita.

„S naším plastickým chirurgem proberete různé metody, které by přímo pro Vás byly vhodné. Nikdo Vás do ničeho nebude nutit, a je jen na Vás zda u nás a jakou metodu podstoupíte. Najdete nás v Praze a Karlových Varech,“ uvádí MUDr. Ján Pilka, jehož klinika plastické chirurgie Aesthevita si zakládá na individuální přístupu, komorním prostředí a filozofií, že není velkotovárnou na krásu.

Klinika plasticke chirurgie Aesthevita

Chci se objednat na nezávaznou konzultaci, jak na to?

Způsobů je několik. Buď vyplňte kontaktní formulář, nebo na kliniku Aesthevita zavolejte nebo napište - kontakty kliniku Aesthevita najdete zde.

Souvislející články