Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Na skok ve voňavém ráji

Jako beauty redaktorka ráda poznávám, jak se různé věci vyrábějí, a ráda kosmetice nakukuju „pod pokličku“. Tentokrát jsem se ve slavném francouzském městě Grasse zajímala o výrobu vůní.

Soňa Kotulková | 1. 12. 2015

Foto: http://usa.loccitane.com

Nedávno jsem byla na dovolené ve Francii, kde jsme navštívili městečko Grasse, které proslulo díky parfumářství. Leží v oblasti Azurového pobřeží, na jihu země. Slavné město hrálo důležitou roli třeba ve filmu Parfém: Příběh vraha
 
fragonard parfums
A proč se parfémy vyrábějí právě zde? V této oblasti se totiž skvěle daří vonným surovinám, ze kterých vůně vznikají. Pěstuje se tu levandule, růže, jasmín, tuberóza, fialky, pomerančové květy… I když v centru už továrny nenajdete (ty jsou za městem) téměř všude tady narazíte na naváděcí cedule k velkým parfémářským firmám, které tu mají svoje stálé expozice a provedou vás tu zdarma. My jsme zamířili k věhlasnému Fragonardovi.
 
Království výroby
Už když přijedete k budově, je vám jasné, že tu půjde o velkou věc. Uvítá vás totiž speciální kovový přístroj, jako stvořený pro alchymistickou dílnu. Na recepci u Fragonarda si můžete ve vitrínách prohlédnout historické a netradiční flakony vůní a také velký plakát s vonnými surovinami z Grasse i dalšími, popsanými podle koutů světa, odkud pocházejí. Pak už nás uvítala anglicky mluvící průvodkyně, která nás odvedla do malé výrobny.
 
Dozvěděla jsem se, že se vonné esence destilují párou na esenciální oleje a že se z některých jemných, křehkých kvítků dostávají vonné složky díky tuku – jedná se o tzv. techniku anfleráž. Speciální skleněná nádoba se vymaže tukem, na ten se kvítky pokladou a tuk do sebe vstřebává jejich vonné esence. Až poté se voňavý tuk rozpustí v lihu a nakonec prochází destilací.
 
U Fragonarda vůně rozdělují podle koncentrací: nejnižší, 5 % vonných složek, má kolínská voda, 10 % toaletní voda, 15 % parfémová voda a 25 % najdete v parfému. V malé výrobně jsem viděla plnění flakonů a také jejich ruční kompletování do krabiček. Jak nám průvodkyně prozradila, ruční práce zde stále hraje hlavní roli.
 
ce24a1ffab1454663c50bc98f71312b6 copy copy
Luxusní mýdla
Poté jsme se přesunuli k výrobě mýdel. Z Marseille přijde do výrobny polotovar – mýdlové krystaly, které si tu pak míchají s vonnými esencemi. Tentokrát to bylo mýdlo levandulové (jak příznačná voňavá složka pro tuto oblast!). Přístroj krystaly jemně rozřeže na mýdlové piliny, které se pak smíchají s esencí a slisují se do tvaru dlouhého válce. Z něho pak pracovník tvaruje pomocí tepla dokonalá mýdla elipsovitého tvaru. Je to opravdu zajímavé pozorovat! 
 
V závěru prohlídky jsme se ocitli v prodejně plné vůní, parfémované kosmetiky, mýdel, tělových mlék… Nevěděla jsem, kam dřív s očima a s nosem. Byl to ráj! A jestli jsem si něco koupila? Nakonec jsem odolala, přece jenom bylo by to nošení dříví do lesa. Z naší skupiny jsem ale byla jediná. Zato jsem si odnesla plno zážitků a informací o výrobě vůní.
 
Foto: Fragonard.com
 
christmas button 48b80
 
Vůně mohou být také skvělým způsobem, jak bojovat proti únavě. Přečtěte si 5 nejlepších tipů na skvělou relaxaci.