Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Na vlastní kůži: 5 osvědčených věcí, se kterými se vám bude běhat lépe

Jsem běžecký maniak, když můžu, vyběhnu – vždy a všude. Proto jsem náročná na své vybavení. Otestovala jsem pro vás, co opravdu stojí za to a za čím si stojím.

Redakce Marianne | 18. 09. 2015

1. Triko pro parádnice

Pokud patříte k ženám, které chtějí i při běhu stylově vypadat, zkuste dvouvrstvé triko Run Layer z nové kolekce Adidas (www.adidas.cz), které stojí 949 Kč. Když jsem ho viděla poprvé, řekla jsem si: V tohle mám běhat? Přes žluté tílko totiž navlékáte volný šedý top. To mi přece bude vadit. Byla jsem překvapená. Horní vrstva vůbec nevadila, skvěle držela na první vrstvě a ani nijak nepřepadávala přes rameno (na fotce to tak mám spíš pro efekt). Spodní vrstva skvěle sála pot a používala jsem ji ve velkých vedrech i samostatně. 

duo triko

Můj verdikt: efektní, a přitom dokonale funkční

2. Kompresní podkolenky

Hodně lidí si myslí, že podkolenky nebo návleky nosím jen kvůli frajeřině. Není tomu ale tak. Na nohou sice vypadají dobře, zvlášť s kraťasy – ale jsou hlavně funkční. Slouží ke kompresi svalů a tomu, že díky nim se mi běhá lépe a nebolí mne po tréninku tolik nohy. Doporučuju si návleky vybírat od firem, které se na výrobu kompresních produktů specializují. Já podporuji české výrobky, a proto nedám dopustit na značku Royal Bay (www.roayalbay.eu), která má zkušenosti i se zdravotní kompresí. A co takové podkolenky umějí, když za ně máte zaplatit skoro tisíc korun? Když v nich běhám, tak se mi méně třesou svaly, nohy po běhu nenatékají a méně mne bolí – prý to je kvůli odbourávání laktátu ze svalů. Prostě fakt mě baví a na zimu si hodlám pořídit kompresky zateplené. Návleky mám raději, když je velké teplo – jsou tenčí než podkolenky, a hlavně se nemusejí po každém použití prát – peru jen ponožky. 

podkolenky

Můj verdikt: kompresky fungují, nad 5 km si je beru vždy a líbí se mi, že krásně voní

3. Chladivý top

Když běhám, vadí mi, když cítím příliš velké horko. Když se moc navleču, hned se to projeví i na mém výkonu. Jsem proto posedlá triky z high tech materiálů, které ochladí a okažitě odvedou pot od těla. Triko Ultracontrol Climachill od Adidasu (1099 Kč) sice na první pohled vypadá obyčejně, obyčejné ale není. Je z tenké síťované tkaniny, ale okamžitě mě na zadní vnitřní straně zaujaly malé kovové tečky. Jsou z hliníku, a když se hodně potíte, kov jemně chladí a je to velmi příjemné. Toto triko teď můžete nosit pod větrovku nebo ho oceníte ve fitku při běhání na pásu. Líbily se mi i větrací klínky v podpaží. 

top

Můj verdikt: pokud se příliš potíte, v tomto triku se budete i při velké námaze cítit komfortně

4. Sporttestr

Když jsem na svém prvním půlmaratonu nestihla čas dvou hodin o dvě minuty, řekla jsem si, že si sportvní hodinky musím pořídit. A dostala jsem je jako dárek od přítele k narozeninám. Jedná se o Garmin Vivoactive ( 6990 Kč), sportovní hodinky, které jednak vypadají hezky (bohužel dost často teď muži nekoukají na mě, jak mi to sluší, ale na moji ruku :-)), nosím je dokonce i k elegantním šatům. Jsou lehké, na ruce příjemné. Myslela jsem si, že je budu nosit jen na běhání, ale díky tomu, že měří kroky a mapují denní aktivitu, je nosím téměř každý den. Vynikající jsou na běh – měří díky hrudnímu pásu tepovku, rychlost, čas, zapisují profil trati, délku kroku… vše se mi přes Bluetooth zapisuje do aplikace v mobilu a já pak můžu podrobně sledovat svoje tréninky. A protože to jsou multisportovní hodinky, už jsem s nimi plavala, chystám se s nimi na golf a mají i režimy běhu na pásu… je to prostě bomba. Přítel má hodinky Garmin také (Fénix 3), ale ty jsou tak velké, že bych je na svou úzkou ruku nedala. 

sportestr

Můj verdikt: nesundávám je téměř z ruky

5. Čelovka

V týdnu běhám večer a bez čelovky se už od konce září prostě neobejdu. Myslela jsem si, že mi bude stačit obyčejná čelovka z hypermarketu, ale zbytečně jsem vyhodila peníze. Na hlavě byla těžká, tlačila, nevydržela dlouho svítit a taky s ní ve tmě pořádně nebylo vidět. Pak jsem objevila krásnou malou čelovku Led Lenser Neo (stojí 799 Kč) v růžové barvě. Nejen, že je fakt hezká a na čele dobře drží, také je lehká. Napájí ji zezadu tři tužkové baterie a líbí se mi taky, že zezadu svítí, takže jste ve tmě skvěle vidět. Dobře svítí nejenom v parku, ale i při běhu na lesní cestě. 

celovka

Můj verdikt: na hlavě nevadí, je příjemná a lehká, svítí silně a daleko