Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Náramky s duší

Jeden nikdy nestačí! To nemluvíme o čokoládovém bonbonu, ale o malých náramcích. Naše oblíbené pod značkou Le Petit Delice tvoří vlastnoručně módní návrhářka a stylistka Lenka Ter-Akopowa.

Jak vás napadlo, že zkusíte vyrábět náramky?
Celé to vzniklo vlastně omylem na pracovní cestě v Paříži zhruba před pěti lety, nicméně už předtím se mi líbily různé malé drobné náramky. Jen v té době tento trend začínal a nebylo jednoduché si je někde za rozumnou cenu pořídit. A tak jsem se rozhodla, že si je zkusím vyrobit sama. Možná to byla i trochu z nouze ctnost, protože jsem v té době bydlela v malé garsonce a neměla jsem žádný prostor na šití a navrhování oblečení a dřímala ve mně tvořivá nálada.

Jak se vaše šperky vyvíjely?
Ze začátku to byly spíš takové pokusy… Dřív se také nosily spíš větší kusy než teď. Dnes dělám kolekce, které jsou jemnější z kvalitnějších materálů, polodrahokamů, které na ruce skoro necítíte. To je podstata mé tvorby: zdobí, ale neomezují.

Jak vymýšlíte vzory?
Vše záleží jen na mé náladě. Snad jen barevnost přizpůsobuji sezoně, ale rozhodně to není priorita jako u oblečení. Než vyrobím prototyp daného náramku nebo náhrdelníku, není to úplně jednoduchá cesta, každý šperk musí totiž na 100 % fungovat, nesmí svou nositelku omezovat. Proto mě vždycky naštve, když mě někdo kopíruje.

Kde sháníte komponenty?
Různě a z celého světa. Kamkoli jedu, něco si přivezu. A pak to přijde: spojuji barvy, materiály, všemožně kombinuji… Všechno jde z mé hlavy.

Co aktuálně děláte?
Úplně jsem se zbláznila do náhrdelníků se střapci. Jsou prostě neodolatelné a na léto rozhodně must have! Hodně mě také baví růžové zlato, kameny spinely… Dodělala jsem kolekci pro obchod Unikát, jde o takové jemné minikousky z těch nejlepších materiálů.

Které motivy máte nejraději?
Miluju všechny! Ale čím menší, tím lepší, a také nedám dopustit na perleťové ptáčky. Ke každému šperku mám blízký vztah, protože každý barevně znova vymýšlím, a to mě na tom nejvíce baví.

 

Kde můžete šperky Le Petit Délice koupit?
Aktuálně v pop-up shopu ve spolupráci s Vpokojicku.cz.
Kdy: 17. 4 od 11 do 19. hodin, 18. a 19. 4. od 11 do 17 hodin
Další prodejní akce bude až na podzim, Lenka jde zanedlouho na mateřskou dovolenou.