Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Chaty a chalupy

Porčův mlýn: Mlýn, který se znovu probudil k životu díky snu malých kluků

Info ikona
Porčův mlýn

Nebýt klukovského snu, Porčův mlýn by si za čas lidé připomínali už jen z dobových fotografií. Vrátil se do něj ale život a krajinou se opět rozléhá klapot vodního kola.

Jana Kantorová | 15. 01. 2024

Čištění obilí 

Nápad vrátit život do Porčova mlýna v Býkovicích na Blanensku se zrodil v hlavách bratrů Milana a Zdeňka Růžičkových. Protože jejich otec byl místním rodákem, oba bratři často chodívali kolem a někdy se mlýn stával i dějištěm jejich klukovských her. Osud chátrajícího stavení jim nebyl lhostejný, a tak se společně ještě s kamarádem Ladislavem Šumberou rozhodli v roce 2008 mlýn odkoupit a zrekonstruovat. „Byl tehdy ve velmi špatném stavu, ale my jsme věřili, že ho na základě získaných plánků dokážeme obnovit do podoby, jakou měl v roce 1820,“ říká Milan Růžička.

Zajímavost: 

Ještě než se z obilí stane mouka, musí projít tzv. špicováním. Při něm se ze zrna odstraňují špičky obsahující éterické oleje, které způsobují žluknutí mouky.

Galerie: Jak mlýn k životu znovu přišel
Mohlo by se vám líbit

Chalupa v Českém ráji nutně potřebovala novou koupelnu, komoru, a hlavně zmodernizovat zastaralou kuchyni

Původní roubené stavení pravděpodobně z počátku 19.století je již několik desetiletí užíváno jako rekreační objekt. Vzhledem k stále častějšímu pobytu majitelů a delším časovém intervalu od posledních zásahů bylo zapotřebí několika stavebních úprav. V interiéru proběhla rekonstrukce koupelny s komorou a modernizace a rozšíření kuchyně.
marianne.cz

Nechybí ani nové mlýnské kolo

„Při opravě jsme striktně dodržovali všechny výrobní technologie, které se tehdy používaly. To znamená, že jsme udělali šindelovou střechu a zdi nahodili hliněnou omítkou smíchanou s otrubami. I skleněné tabulky v oknech jsou dělané starým ručním způsobem. Z původního technického vybavení bohužel nic nezůstalo, a tak jsme v průběhu oprav, které trvaly rok a čtyři měsíce, jezdili po republice a sháněli mlýnské zařízení. Nakonec se nám ho podařilo sehnat v jednom polozbořeném mlýně u Litomyšle. Naštěstí bylo ve stavu, ve kterém se ještě dalo zachránit. Dokonce jsme zjistili, že některé části mlýnského složení pocházejí už ze 16. století. Stačilo je zrestaurovat a teď už u nás zase plně slouží svému účelu.“

Aby mlýn vůbec fungoval, bylo třeba přivést vodní náhon a pořídit nové mlýnské vodní kolo. Původní se nedochovalo, ale na základě nalezených artefaktů a fotografií nebylo těžké vytvořit jeho věrnou kopii. Tu na míru vyrobil a na místě sestavil sekerník František Mikyška z Petrovic u Sedlčan. Díky tomu se zde obilí v moučnici mele stejně jako přede dvěma sty lety. Kromě mlýnského složení se do stavení vrátilo i veškeré příslušenství. V obytné místnosti mlynáře jsou například kamna, ve kterých se pečou buchty podle staré receptury, a také pec, v níž se čas od času peče vynikající chleba. Nechybí tu ani rohová lavice se stolem a nezbytná skříň ‚koutnice‘, která sloužila k ukládání rodinných cenností a důležitých dokumentů. Kromě dobově vybavené světnice a mlýnice si tu prohlédnete také historické hospodářské stroje a v podkrovní části stavení i zajímavou expozici, která do detailu popisuje historii mlýna.

 

Mohlo by se vám líbit

Chalupa s velkorysou zahradou v náruči krajiny, kde plotu není třeba

Každá zahrada vyžaduje jiný přístup. Radu, co si počít s velkým prostorem, který se volně prolíná do nekonečných luk či horských strání, je někdy lepší hledat u architekta.
marianne.cz

Zarabřit, pogrilovat

Pokud rádi rybaříte, můžete po prohlídce zajít k rybníku a vypůjčit si rybářské náčiní. Ve vodě se prohánějí kapři a pstruzi, a pokud se poštěstí a rybka se chytne na udičku, ve zdejší rybářské krčmě vám ji rádi ugrilují. Porčův mlýn může být pěkným rodinným výletem, romantickým zážitkem, ale i netradičním místem pro uspořádání svatebního obřadu. Vše potřebné tu pro vás zařídí, stačí jen zavolat a domluvit se. Podrobné informace najdete na stránkách www.porcuvmlyn.cz. „Jsem rád, že se nám v poměrně krátké době podařilo obnovit plně funkční mlýn a vrátit sem život,“ usmívá se Milan Růžička. „Naším cílem od začátku bylo, aby se lidé dozvěděli, jak se tu žilo, jak zruční byli mlynáři a sekerníci a co vlastně mlýnské řemeslo obnášelo. Zároveň jsme chtěli zvelebit zdejší krajinu, zlepšit životní prostředí, zvýšit turismus v regionu a zanechat odkaz pro další generace. Teď už čekáme pouze na jedinou věc. Aby se k nám do mlýna opět vrátil vodník a pěkně nám tu na všechno dohlížel.“

Mohlo by se vám líbit

Bydlení v ráji: Chalupa ve stínu lípy

Manželský pár snil o pohodlné horské chalupě s velkými okny. Sen si Hanka s Radimem splnili na svažitém pozemku s panoramatickým výhledem na Jeseníky.
marianne.cz
Zdroj článku