Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Nechte domácí mazlíky býti zvířaty II

Aby bylo zvíře spokojené, potřebuje pravidelnou péči a pozornost, pelíšek, krmivo a veterináře.

Redakce Marianne | 13. 04. 2013

Zvířátko do každé rodiny

Psi

Správná rasa je základem dobrého vztahu psa a majitele. Přečtěte si o vámi vybrané rase co nejvíce předem, ať víte, co vás čeká. Povahy jednotlivých psů se liší, ale základními charakterovými vlastnostmi rasy se můžete řídit. „Je-li to možné, prověřte si u psa jeho původ. Nikoli z důvodu chlubit se rodokmenem, ale o zjištění geneticky přenositelných chorob. Prověřte výskyt nemocí v rodině i případné křížení v rámci příbuzenstva. Investice do koupě psa je to nejmenší a léčba například dysplazie kyčelního kloubu po pár letech se pěkně prodraží,“ doporučuje Linda Bilal. „Nevhodným podmínkám, v nichž psi vyrůstali, často odpovídá i jejich zdravotní stav. Mnohdy nejsou vůbec očkováni a trpí chorobami, které na první pohled nemusí odhalit ani odborník,“ dodává Denisa Salátková. Doklad o původu má zhruba čtvrtina českých psů. Psi potřebují zejména pravidelný a dostatečný pohyb, daný jejich rasou. „Pravidelný pohyb, strava a dostatečné venčení jim zabezpečí pevnější zdraví a menší výdaje za léčení,“ vysvětluje z vlastní zkušenosti Linda Bilal.

Cena Zdarma pořídíte psa možná od známých. V útulku zaplatíte adopční poplatek, zhruba 500 Kč, a případné veterinární náklady. Jinak se cena psa řídí rasou a rodokmenem, může se vyšplhat do desítek tisíc. Např. malí psi bez PP: Jack Russel 4000 Kč, čivava 3000–5000 Kč, yorkšírský teriér 5000 Kč. Každý pes dnes už musí mít čip (kolem 1000 Kč) a platí se za něj poplatky městskému či obecnímu úřadu.

Kočky

Pro kočky potřebujete mít domácí záchůdek a podestýlku. „Jejich charakteristickému zápachu moči nelze zcela zabránit, měňte často podestýlku a kocoury nechte kastrovat,“ radí Jitka Bednarz. Ještě před jejich nastěhováním domů si pořiďte škrabadlo, ať koťátko hned naučíte pilovat si drápky na něm, a nikoli na nábytku, opačné pořadí se bez ztrát na vybavení neobejde.

Cena Kolem 300 Kč/měsíc, i když záleží na druhu krmiva (až 2000 Kč), kastrace kocoura vyjde na 900–1100 Kč, kočky 1800–2100 Kč (www.kastrace.eu).

Plazi

Dobře si dopředu zjistěte, v jakých přirozených podmínkách váš vyvolený žije a co tudíž bude potřebovat. „U plazů je často problém s teplotou a vlhkostí vzduchu v teráriu, některé druhy hadů se musejí krmit večer, jiné naopak ráno,“ vysvětluje Jitka Bednarz. Většině plazů je třeba v teráriu svítit, rosit a přitápět. Rádi si smlsnou na živých myškách nebo morčatech.

Cena Dle velikosti plaza okolo 100 Kč za stravu, připočítat musíte náklady na elektřinu.

Hlodavci

Morčata a králíci jsou oblíbená malá zvířata, která děti i dospělé uspokojí ochotou nechat se mazlit i hravostí. S králíky lze dokonce chodit na závody – hledejte králičí hop, podobný agility u psů. Oblíbení jsou i potkani, krysy, myši, křečci, činčily, pískomilové a další drobní hlodavci. Potřebujete pro ně terárium nebo klec podle velikosti a způsobu života.

Cena Terárium či klec stojí několik set, hlodavce pořídíte za pár desítek až set korun v prodejně se zvířaty a měsíční péče vyjde do 200 Kč.

Rybičky

Hledáte oživení do minimalistického bytu? Zapomeňte na kulaté akvárium se závojnatou rybkou – z toho se akorát zblázní – a pořiďte si velké akvárium s různými druhy rostlin a ryb. Pozorovat je léčí psychiku! Jen je pečlivě vyberte, ať se navzájem nepožerou nebo neotráví.

Cena Akvárium od 1000 Kč, rybky od 50 Kč

Pamatujte na to, že se želvy mohou dožít i sta let a citelně povyrostou

Především zábava

Dostatečná zábava je nejlepší prevencí před demolicí domova.

Zvířata jsou jako děti a chtějí si především hrát, pokud se nudí, bez zábran demolují okolí. „Hračky vybírejte dle věku a velikosti zvířete, nevhodné mu mohou ošklivě ublížit,“ dodává Denisa Salátková. Zabavte je hračkami, které je donutí zapojit nejen rychlé běhy, ale i mozek. Na trhu jsou hračky, které naplníte krmivem a psi ho vydobývají, křečci a andulky ocení krmení ve slisovaných tvarech, na kterých si brousí drápky, zuby a zobáky. Pitbulům pořiďte speciální hračky z tvrdé gumy (např. míč boomer). Nejoblíbenější hračkou většiny psů je PET lahev, ale musíte být ostražití, aby nespolkli víčko nebo se v případě rozkousání neporanili o ostré kusy plastu. Nepoužívejte k hraní staré oblečení, psi neumějí odlišit nové, které nosíte, od starého na hry.

239-c02

  • Tenisák s lanem Slouží pro aport i na přetahovanou s vaším psem. Zverimex, 79 Kč
  • Škrabadlo Kočky ho ocení jako hračku i brousič drápků. Obloukový design je netradiční. www.vymazlenec.cz, 1199 Kč